Britse parlement moet beslissen: wel of geen brexit

De Britse regering mag de procedure voor de uitstap uit de Europese Unie niet starten zonder toestemming van het parlement. Dat heeft het Britse Hooggerechtshof beslist. De Britse premier Theresa May wilde die procedure opstarten zonder het parlement nog te horen, maar dat mag dus niet. De regering-May heeft al aangekondigd dat ze in beroep gaat tegen de beslissing.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

De Britten hebben in juni bij referendum bepaald  dat ze uit de Europese Unie willen stappen. Maar het is nog altijd afwachten wanneer ze artikel 50 van het Europees Verdrag activeren. Dat artikel regelt de uitstap van een lidstaat uit de Europese Unie. Tot vandaag ging de regering er van uit dat ze zonder instemming van het parlement de brexit-procedure kon opstarten, maar dat was buiten het Hooggerechtshof gerekend.

De belangrijkste rechtbank van het land heeft nu bepaald dat de Britse regering de artikel 50-procedure niet kan opstarten zonder het parlement te raadplegen. De zaak bij het Hooggerechtshof was aangespannen door een groep gewone Britten die wilden dat de parlementaire democratie bij de brexit werd gerespecteerd. Ze werden daarin gesteund door de oppositie. 

In beroep

De regering wil zich niet van de wijs laten brengen door de uitspraak van het Hooggerechtshof en heeft vanochtend meteen aangekondigd dat ze in beroep gaat. Daarmee wil ze een lange weg door het parlement vermijden. (In Groot-Brittannië is tegen een beslissing van het Hooggerechtshof nog beroep mogelijk, nl. voor het Opperste Gerechtshof, red.)

"De regering is teleurgesteld door het oordeel van het Hof", luidt het in een reactie van de regering. "Het land heeft gestemd om uit de Europese Unie te stappen, middels een referendum dat goedgekeurd werd door het parlement. De regering is vastberaden om de uitslag van het referendum te respecteren. Wij gaan in beroep", kondigde de regering vanochtend meteen aan in een persbericht.

Premier Theresa May heeft altijd gezegd dat ze tegen eind maart de brexit-procedure wil opstarten. De 27 andere EU-lidstaten hebben te kennen gegeven dat ze niet eerder willen beginnen te onderhandelen over de uitstap van de Britten uit de Unie.

Meest gelezen