Direct naar artikelinhoud

Geprikkelde Jurgen Van den Broeck: 'Ik ben wel gemotiveerd'

Donderdag beëindigde Jurgen Van den Broeck zijn stage op de Sierra Nevada, waar hij de laatste hand legde aan zijn Tourvoorbereiding. Maar VdB start ook in La Roche met ambitie. Hij reageert fel op de kritiek van organisator Jean-Luc Vandenbroucke.

Zware uitspraak uit de mond van Jean-Luc Vandenbroucke (BK-organisator en oom van Frank) aan het adres van Jurgen Van den Broeck gisteren. "Ik heb moeite met het feit dat ik een parcours heb gemaakt voor een klimmer als Van den Broeck, maar dat die er niet eens in geïnteresseerd is. Echte klimmers en Tourrenners zoals Lucien Van Impe en Claude Criquielion hadden meer eergevoel en zijn wel nationaal kampioen geworden."

Jurgen Van den Broeck hoorde het in Keulen donderen. "Hoe, niet gemotiveerd? Wat, geen eergevoel? Waar haalt hij dat in godsnaam? Natuurlijk ben ik ambitieus en ik zou maar al te graag Belgisch kampioen worden. Zeker nu dat BK verreden wordt op een half klimparcours", weerlegt hij de kritiek. "Uiteraard ben ik tezelfdertijd realistisch: ik weet niet of mijn lichaam zondag al zal aangepast zijn aan het hoogteverschil. En iedereen wil Belgisch kampioen worden. Maar dat ik gemotiveerd ben om een gooi naar de titel te doen, laat daar geen twijfel over bestaan. Ik zou het zelfs fantastisch vinden om volgende week met die tricolore naar Corsica te kunnen afreizen."

Een week voor de start van de Ronde van Frankrijk gaat het trouwens goed met Van den Broeck. De zorgen die de kop opstaken tijdens de Dauphiné (in de rit naar Valmorel verloor hij 10 minuten op Froome) zijn helemaal van de baan.

'Leuke test'

"Logisch dat ik na die rit met vraagtekens zat, maar die waren snel weg toen ik wist wat er aan de hand was. Testen op het eind van de Dauphiné lieten zien wat de ziekte met mijn bloedwaarden had uitgericht. In de Sierra Nevada was het goede gevoel snel terug. Ik heb er anderhalve week uitstekend werk geleverd."

Van den Broeck hoopt daar morgen al bevestiging van te krijgen. "Met het oog op de Tour wordt dat BK een leuke test. Wie in Corsica in topvorm aan de start wil staan, moet ook een week voordien goed zijn. Daarom snap ik niet waarom Vandenbroucke zo uithaalt. Ik heb nooit gezegd dat ik niet gemotiveerd ben. Het is niet omdat je de week voor de titelstrijd niet met je kop in de kranten komt, dat je geen ambitie hebt, hé. Ik heb ervoor gekozen om mij tien dagen in alle rust voor te bereiden. En mijn doel is om in La Roche tot diep in de finale mee te doen."

Tijd om het parcours te verkennen had Van den Broeck niet, maar dat is ook geen noodzaak, vindt hij. "Hoe zwaar de omloop effectief is, merk ik zondag wel. We moeten die zestien keer afleggen, niet?"