Direct naar artikelinhoud

Europa zet gunstregime spaarboekjes op de helling

Onder druk van Europa dreigt er een einde te komen aan het fiscale gunstregime voor de spaarboekjes. Eind april stond er een recordbedrag van 243 miljard euro op de Belgische spaarrekeningen.

De Belgische spaarboekjes dikten in de eerste vier maanden van dit jaar opnieuw met 7 miljard euro aan. De teller stond eind april op 243 miljard euro, het zoveelste record op rij. Dat leren cijfers van de Nationale Bank.

Sinds de start van de financiële crisis (in oktober 2008) stortten de Belgen tezamen 100,5 miljard euro bij op de spaarrekeningen. De verhoging van de depositogarantie van 20.000 tot 100.000 euro zorgde voor een versterking van het 'veilige' aura van de boekjes in crisistijd.

Het voorbije anderhalf jaar speelt ook de fiscale vrijstelling van intresten tot 1.880 euro steeds meer in de kaart van het spaarboekje. De regering-Di Rupo verhoogde immers allerhande taksen voor spaar- en beleggingsproducten, terwijl het spaarboekje buiten schot bleef.

Dat voordeel dreigt nu te sneuvelen. Het Europees Hof van Justitie oordeelde gisteren dat de fiscale vrijstelling discriminerend is. Die uitspraak komt er na een klacht van de Europese Commissie, die vindt dat Belgische regeling Belgische banken bevoordeligt.

Het Hof van Justitie gaf de Commissie gelijk. België ontmoedigt spaarders hun geld op een buitenlandse bank te zetten. Het maakt immers een onderscheid tussen de rente over spaartegoeden die uitgekeerd wordt door banken met zetel in ons land en de rente die spaarders krijgen bij een bank zonder zetel.

Fiscalisten zijn het er al langer over eens dat het huidige regime niet langer houdbaar is. Toch betekent dat niet dat de vrijstelling al begraven mag worden. De regering zou in theorie kunnen beslissen om de vrijstelling ook mogelijk te maken voor banken met een zetel in het buitenland die hier gereglementeerde spaarboekjes aanbieden.

Wellicht buigt de regering zich tijdens de begrotingscontrole, die volgende week van start gaat, over de gevolgen van het arrest. Als Di Rupo en co. de fiscale vrijstelling afschaffen, kan dat een ferme opsteker zijn voor de staatsfinanciën. Voor dit jaar moet de regering nog voor 1 miljard euro structurele maatregelen nemen. Als ze beslist de rente op spaarboekjes te belasten, is de helft van de weg al afgelegd.

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) liet eerder dit jaar al een ballonnetje op om de fiscale vrijstelling af te schaffen. Maar hij kreeg vrij snel tegenkanting van sp.a en Open Vld. Het is uitkijken hoe die partijen zich nu zullen opstellen.

Als er gekozen wordt voor het behoud van de vrijstelling, dan bestaat de kans dat er gekozen wordt voor een formule via de belastingaangifte. In die formule houden banken vanaf de eerste euro op een spaarrekening roerende voorheffing in. Wie onder de drempel van de fiscale vrijstelling valt, kan dan zijn geld recupereren bij de fiscus, weliswaar met een jaar vertraging.