Direct naar artikelinhoud

Belgacom moet boete van 3 miljoen euro ophoesten voor te hoge tarieven

Het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) heeft Belgacom veroordeeld voor te hoge consumentenprijzen voor gesprekken van vaste telefoon naar gsm. Belgacom moet een boete ophoesten van 3 miljoen euro. Het is de eerste keer dat de telecomregulator een effectieve boete geeft.

Het BIPT had alle mobiele operatoren verplicht de terminatietarieven naar een gsm-nummer te verlagen. Dat zijn de prijzen die ze aan elkaar aanrekenen voor het afhandelen van gesprekken. Volgens het BIPT rekent Belgacom deze verlaging met 50 procent onvoldoende door in zijn eindprijzen en zijn deze laatste buitensporig, waardoor de consument te veel betaalt op zijn vaste lijn.

Belgacom moet niet alleen een boete betalen. Als de telecomgroep zijn terminatietarieven niet snel aanpast, moet het vanaf 1 oktober een dwangsom betalen van een half miljoen euro per dag. Dat besliste de handelsrechtbank van Antwerpen.

Het nieuws over de boete en de dwangsom raakte bekend nadat Belgacom gisteren zelf tegenvallende resultaten had bekendgemaakt. Over het eerste halfjaar viel de nettowinst met 16,5 procent terug tot 471 miljoen euro. De omzet daalde met 2,5 procent tot 2,96 miljard euro. Belgacom verlaagt zijn omzetprognose voor heel 2008: in plaats van een daling met 1 procent wordt nu een daling met 2 procent vooropgesteld.

De slechtere resultaten zijn het gevolg van de verslechtering van het economisch klimaat. Die is vooral voelbaar in de ICT-business. Ook de regelgeving in de mobiele sector tast de resultaten van Belgacom fors aan. En er zijn minder inkomsten dan verwacht uit roaming, het bellen uit het buitenland.

Niet alle cijfers gingen achteruit. Belgacom TV won in het eerste halfjaar 86.141 klanten bij tot een totaal van 391.460. Het aantal mobiele klanten groeide met 144.959 aan tot 4,765 miljoen.

Beleggers reageerden gisteren ontgoocheld op de tegenvallende resultaten van Belgacom. Het aandeel verloor 7 procent en sloot op 24,7 euro. Om de aandeelhouders enigszins te sussen had Belgacom beslist om voor 200 miljoen euro eigen aandelen in te kopen. Maar dat gebaar werd op de beurs niet echt geapprecieerd.

(JCS)