Direct naar artikelinhoud

Dow Jones evenaart 'bull run'-record van 1927

BRUSSEL l De Amerikaanse financiële media stonden er bol van en indexbeheerder Dow Jones stuurde een triomfantelijk persbericht uit: 'Dow Jones boekt langste winstreeks in tachtig jaar'.

Met winstreeks doelt Dow Jones op een zo lang mogelijke periode met slechts drie verliesbeurten tussenin. Van 29 maart tot en met 7 mei boekte de Dow Jones 24 keer op 27 winst. Zo'n lange 'bull run' of haussemarkt was geleden van 1927, toen de Dow op de 27 beurssessies tussen 1 juli en 2 augustus slechts drie keer verlies boekte.

Bedrijfsnieuws vormde de voorbije vier weken dé motor achter de hausse. Op 29 maart, het begin van de winstserie, waren de door onderzoeksbureau Thomson gepolste analisten nog pessimistisch gestemd. Ze rekenden over het eerste kwartaal jaar-op-jaar slechts op een winstgroei van 3 procent voor de bedrijven uit de S&P500.

Nu het resultatenseizoen op zijn laatste benen loopt, blijkt die prognose veel te somber. Van de 80 procent S&P500-bedrijven die met resultaten kwam, scoorde ruim twee derden beter dan verwacht. Daardoor zal de winstgroei over het eerste kwartaal bijna op 9 procent uitkomen, drie keer beter dan verwacht.

Met de opdrogende stroom bedrijfsresultaten lijkt ook de motor achter de hausse te sputteren. "Iedereen was verbaasd over hoe consistent de beurs gestegen is", merkt Bart Barnett, hoofd aandelenhandel bij beurshuis Morgan Keegan & Co op. "Een kleine terugval is niet meer dan logisch. We zijn aan het eind van het resultatenseizoen dat iedereen als moeilijk voorspelde."

Bij beleggers verschuift de focus weer naar het macro-economische nieuws. En dat was gisteren opnieuw somber. De National Association of Realtors, de vereniging van Amerikaanse vastgoedmakelaars, voorspelt dat de gemiddelde woningprijs in de VS dit jaar 1 procent daalt naar 219.800 dollar. Volgens Laurence Yun, hoofdeconoom bij de NAR, is dit waarschijnlijk de eerste daling sinds de Grote Depressie van de jaren dertig.