Direct naar artikelinhoud

Ghelamco wil midden 2017 starten met bouw Eurostadion

Ghelamco heeft bij de gemeente Grimbergen de bouwaanvraag ingediend voor het Eurostadion. Bij de stad Brussel rekent men erop dat de bouw in midden 2017 van start gaat. Net op tijd voor het EK 2020.

De aanvraag behelst niet alleen het stadion, maar ook bijbehorende infrastructuur die ontwikkelaar Ghelamco wil bouwen op Parking C van de Heizel. Die site ligt op het grondgebied van Grimbergen, dat dertig dagen heeft om het dossier te onderzoeken. Eind oktober keurde de Vlaamse overheid het milieueffectenrapport (MER) voor het stadion goed.

"Daarmee is een belangrijke stap gezet naar de realisatie van het Eurostadion", zegt Alain Courtois, eerste schepen van de stad Brussel. "Het is de bedoeling dat in mei of juni wordt gestart met de bouw. Ghelamco zal daarbij een afgesproken fasering in acht moeten nemen. Als alles volgens plan verloopt, zal het stadion klaar zijn in juli 2019. De UEFA is op de hoogte van de plannen en de timing. Ze zal het stadion willen testen, zodat we helemaal klaar zijn om wedstrijden van het EK 2020 te ontvangen."

Om de financiering rond te krijgen, heeft Ghelamco Anderlecht nodig als toekomstige huurder. "Wij gaan de bouwvergunning en het MER grondig onderzoeken", zegt Anderlecht-woordvoerder David Steegen. "De bouwheer was op de hoogte van de normen die we daarbij stelden."

Dat geeft aan dat Ghelamco de club de voorbije maanden niet meer betrokken heeft bij het overleg. De projectontwikkelaar heeft er alle vertrouwen in dat het tot een akkoord zal komen. "In onze bouwplannen mikken wij op een optimale supportersbeleving en kijkerscomfort."

Het stadion is voorzien op 62.000 zitplaatsen, maar er zijn voorzieningen getroffen om het bij een geringere bezetting geen kille aanblik te geven. Op 14 december wordt het logo van gaststad Brussel voor het EK 2020 onthuld.