Direct naar artikelinhoud

Gat of geen gat in begroting, Vlaanderen investeert

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) trekt vandaag met een begroting naar het parlement. De regering moet beknibbelen, maar investeert tegelijk in nieuwe wegen, scholen en natuurgebied. Dat geld komt deels uit een nieuw systeem van ziekenhuisfinanciering.

De Vlaamse begroting is - wat Bourgeois ook moge beweren - niet in evenwicht. Bij de opmaak van de begroting houdt de regering geen rekening met de kosten van de Antwerpse Oosterweelverbinding. Die moeten van Europa in de begroting worden ingeschreven, maar Bourgeois doet dat niet. Voor 2017 komt dat neer op ongeveer 500 miljoen euro.

Los daarvan moest de regering een gat van 560 miljoen euro dichtrijden. Dat is gelukt. De ministers van N-VA, CD&V en Open Vld bereikten in de nacht van vrijdag op zaterdag een begrotingsakkoord. Vandaag stelt Bourgeois dat voor in het kader van zijn septemberverklaring, de traditionele aftrap van het politieke jaar in het Vlaams Parlement.

Minister van Begroting Bart Tommelein (Open Vld) laat weten dat er geen nieuwe belastingen worden ingevoerd. Er wordt dus niet geraakt aan het systeem van de dienstencheques. Tot voor kort gingen stemmen op om dienstencheques duurder te maken of in aantal te beperken, maar die piste is van tafel.

Geen kaasschaafmethode

Geen belastingen? Dat betekent: besparen. Hoeveel bij welk domein wordt gehaald, maakt Bourgeois vandaag bekend. Het zou gaan om enkele departementen waar nog "efficiëntiewinsten" te boeken zijn. "Dat is handiger dan de kaasschaafmethode, waarbij elke minister een beetje moet inleveren", zegt een regeringsbron.

Wat zeker is, is dat er een nieuw systeem van ziekenhuisfinanciering komt. Maar hoe dat precies in elkaar zit en hoeveel geld daarmee 'gewonnen' is, is niet duidelijk. Of het om 300 miljoen euro gaat zoals de De Tijd gisteravond op de website schreef, werd niet bevestigd.

In theorie kan de regering ook terugvallen op een buffer van 100 miljoen euro die ze opzij had gezet voor 'betaalincidentjes', maar het is niet duidelijk of ze dat effectief van plan is.

Boeren

Ondanks de besparingen heeft de regering ook een pakket investeringen klaar. Vooraf was sprake van 500 miljoen euro in scholen, welzijn en onderzoek en ontwikkeling. Dat bedrag blijft op zijn minst gedeeltelijk behouden.

In de eerste plaats vloeit er geld naar Onderwijs. Een deel daarvan zou volgens sommige bronnen naar de hogescholen gaan. De subsidie die zij per student krijgen wordt al twee jaar niet meer geïndexeerd, waardoor ze op hun tandvlees zitten. Bij de start van het academiejaar liet minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) uitschijnen dat ze die 'klik' vanaf volgend jaar opnieuw wil maken.

Ook de andere CD&V-kabinetten, Welzijn en Milieu, krijgen zuurstof. Zo mag Joke Schauvliege volgend jaar investeren in het behoud van waardevolle natuur in Vlaanderen. Daarnaast wordt er extra geld opzijgezet voor de begeleiding van landbouwers die een rode kaart kregen wegens een te hoge stikstofuitstoot. Die boeren krijgen financiële steun om hun boerderij ecovriendelijker te maken.

Een opsteker voor N-VA-minister Ben Weyts en alle weggebruikers: het investeringsbudget voor de aanleg van nieuwe wegen gaat omhoog. Daarnaast zou partijgenoot Philippe Muyters zijn investeringsbudget voor Onderzoek en Ontwikkeling zien stijgen. Waar dat geld precies naartoe gaat, weten we vandaag.

Zowel Open Vld, N-VA als CD&V zijn tevreden over het feit dat Vlaanderen blijft investeren. De regering had de investeringsbudgetten kunnen schrappen om de begrotingsoefening makkelijker te maken, maar daar heeft ze bewust niet voor gekozen, klinkt het. "Wij hebben beloofd om te investeren in de toekomst. Die belofte realiseren we nu ook."