Direct naar artikelinhoud

Weyts haalt uit naar federale confrater

In een politiek onschuldig dossier haalt Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) snoeihard uit naar zijn federale collega. Rechters of coalitiepartners: niemand lijkt nog veilig voor N-VA.

Weyts heeft het helemaal gehad met federaal mobiliteitsminister Bellot (MR) die sinds diens aantreden al zeven keer naar de Raad van State trok tegen de Vlaamse regering. Bellot is al weken het mikpunt van N-VA: over de vliegroutes rondom Brussels Airport en over minimale dienstverlening en verdeling van investeringen op het spoor.

Deze keer gaat het over de wachttijd van drie jaar voor kandidaat-chauffeurs die hun voorlopig rijbewijs lieten vervallen. Weyts wil die afschaffen, maar Bellot ziet daar een bevoegdheidsoverschrijding in. Weyts reageert ongemeen scherp.

"Ik wil een einde maken aan een absurditeit die ervoor zorgt dat jonge chauffeurs minder kansen krijgen om rijervaring op te doen. Ik heb daarvoor alle stappen genomen. Maar net dan trekt Bellot naar de Raad van State om de bevoegdheid van de Vlaamse regering te betwisten. Bij Bellot botsen we steeds meer op blokkeringsfederalisme.

"Bovendien maakt de afschaffing van de wachttijd ook op het terrein onmogelijk door het nieuwe informaticasysteem rond rijbewijzen niet aan te passen. Daarmee doet hij duizenden jongeren de duvel aan", aldus Weyts.

Dat kan tellen. Maar het kabinet-Bellot slaat fijntjes terug. "Na een staatshervorming zijn er altijd wel wat onduidelijkheden over wie nu bevoegd is. Normaal probeer je dan samen tot een oplossing te komen, maar als Vlaanderen het niet nodig vindt ons te raadplegen, kunnen we niet anders dan naar de Raad van State trekken. Zo werkt dat in een rechtstaat."