Direct naar artikelinhoud

Gesprekken Iraans atoomprogramma hervat in 'sfeer van optimisme'

In de Iraakse hoofdstad Bagdad is een nieuwe onderhandelingsronde begonnen over het atoomprogramma van Iran. Het is voor het eerst in lange tijd dat op hoog niveau over de nucleaire activiteiten van Teheran wordt gesproken.

Zes wereldmachten en Iran wisselden voorstellen uit die het langdurige conflict over nucleaire ambities van het Iraanse bewind dichterbij zouden moeten brengen.

De gesprekken in Bagdad tussen de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad (China, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en de VS) plus Duitsland en de Iraniërs zijn hervat in een sfeer van optimisme.

Nadat de afgelopen maanden volop werd gespeculeerd over een Israëlische of zelfs Amerikaanse aanval op Iraanse installaties, komen nu opvallend veel berichten naar buiten over een mogelijk akkoord met Iran. "We hadden een gedetailleerde gedachtewisseling", zei een westerse diplomaat in Bagdad. "De sfeer was zakelijk."

De zes wereldmachten legden 's morgens een 'pakket' met voorstellen voor aan de Iraanse delegatie, die op haar beurt ook met een 'nieuw en veelomvattend' pakket voorstellen over 'nucleaire en niet-nucleaire onderwerpen' kwam. Over de inhoud van de voorstellen zijn geen mededelingen gedaan.

Er is Teheran veel aan gelegen om nieuwe economische strafmaatregelen van de Europese Unie en de Verenigde Staten te voorkomen. Nu al zou Iran zo'n 20 procent minder olie afzetten omdat klanten in Europa en Azië aankopen hebben afgezegd. De overtollige Iraanse olie wordt nu opgeslagen in supertankers in de regio.

Het Westen hoopt dat er een einde komt aan de Iraanse productie van hoger verrijkt uranium. Gevreesd wordt dat Teheran daarmee op weg is naar de ontwikkeling van een kernbom. Iran houdt vol dat de hogere verrijking noodzakelijk is voor burgerdoelen. Zo zou het onder andere medische isotopen nodig hebben voor de behandeling van kankerpatiënten in ziekenhuizen.

In aanloop van het zevenpartijenoverleg had de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Ali Akbar Salehi,laten weten dat druk van het Westen op Iran uit den bozeis. "Druk en intimidatie zijn zinloos. Ze moeten hun goede wil tonen om deze kwestie op te lossen." Maar ook hij zei op een persconferentie in Teheran dat er redenen waren om optimistisch te zijn over de gesprekken. "We hopen dat we over een dag of twee goed nieuws kunnen brengen."