Direct naar artikelinhoud

Termont plant studentencampussen buiten Gent

Het centrum van Gent zit vol. Burgemeester Daniël Termont (sp.a) overweegt om campussen en studentenverblijven buiten de stad te bouwen. 'We willen zo de jongeren uit de gezinswoningen halen.'

Gent is de grootste studentenstad van Vlaanderen. Aan de universiteit en de vier hogescholen zijn meer dan 67.000 jongeren ingeschreven, waarvan er 28.000 op kot zitten. De steeds verder groeiende studentenpopulatie zet de stad, die in totaal 247.000 inwoners telt, stevig onder druk. Dat verklaart burgemeester Daniël Termont in een interview met het studentenblad Schamper.

Om het centrum te ontlasten, stelt Termont voor om campussen en residenties buiten Gent te laten verrijzen. "We hebben geen plaats meer", zegt hij tegen De Morgen. "Elk nieuw bouwproject in de binnenstad stuit op verzet van buurtbewoners. Studenten brengen veel creativiteit en maken de stad aantrekkelijker, maar we mogen niet blind zijn voor de overlast. Door ze buiten de stad te laten wonen, neemt de druk op de stadswijken af."

Behalve de druk op de binnenstad verlichten, hoopt het stadsbestuur met het initiatief ook extra woonruimte vrij te krijgen. Op dit moment verblijven tot achtduizend studenten in gezinswoningen. Twee weken geleden stelde schepen van Wonen Tom Balthazar (sp.a) al voor om in het academiejaar 2013-2014 een tweedeverblijfsbelasting in te voeren voor studenten die thuis staan gedomicilieerd. "Ontzettend veel jonge gezinnen willen hier wonen, maar dat gaat vaak niet", zegt Termont. "Dat is erg spijtig en daarom komen we met deze plannen."

Enkele campussen van de Universiteit Gent liggen al buiten het centrum. Zo huist de faculteit diergeneeskunde in Merelbeke en verrees het technologiepark in Zwijnaarde. Deze projecten mogen van Termont navolging krijgen. "We hebben nog niet nagedacht hoeveel campussen er moeten komen en waar. Ik wil mijn plan eerst voorleggen aan de rector van de UGent, en de hogeschoolbestuurders."

Rector Paul Van Cauwenberge wil graag in overleg treden, maar toont zich alvast kritisch. "Er valt over te spreken, maar Gent is een echte studentenstad. Door campussen buiten het centrum aan te leggen, zouden we bij studenten aan aantrekkelijkheid verliezen."