Direct naar artikelinhoud

Jan Hoet in China om plooien Biënnale glad te strijken

Jan Hoet verblijft momenteel in China voor verdere onderhandelingen met de organisatoren van de Biënnale van Yinchuan, waarvan hij curator is. Volgens Het Nieuwsblad op Zondag krijgt Hoet heel wat beperkingen opgelegd door de overheid. Hoet zou een lijst van zestig kunstenaars hebben voorgelegd, van wie niet één goedgekeurd werd door de organisatoren.

Tegenover De Morgen relativeert Jan Hoet een en ander. "Het is geen kwestie dat de organisatoren de lijst niet zouden hebben goedgekeurd", zegt hij. "Er is op mijn voorstel geen reactie gekomen, dat is iets helemaal anders. Dat is trouwens de reden waarom ik nu in China ben. Het is moeilijk om dergelijke onderhandelingen per e-mail te voeren. Ik wil liever rechtsreeks met hen kunnen praten en verder overleggen."

"In het contract staat dat er in de werken geen seks, geen geweld en geen politiek mag voorkomen", gaat Hoet voort. "Dat zijn natuurlijk rekbare begrippen (lacht). Alsof er dan geen naakt getoond zou mogen worden. De Chinese organisatoren willen vooral vermijden dat er porno te zien zou zijn."

Maar klopt het dat bepaalde kunstenaars niet mogen opgenomen worden in de Biënnale? "Ik ben van plan om een aantal Chinese kunstenaars te tonen die ik vroeger al in Gent heb laten zien, onder wie Huang Yong Ping. Ik verwacht daarrond geen problemen. Van de Belgische kunstenaars zit zeker Luc Tuymans erbij. Van hem zal nieuw werk te zien zijn."

Wat volgens Hoet wel problemen kan opleveren, is de korte voorbereidingstijd. "We hebben maar een jaar voorbereiding gehad. Dat is heel weinig. De Biënnale opent in oktober, veel tijd is er dus niet meer." Maar Hoet blijft optimistisch. "Ik ga ervan uit dat alles in orde komt."