Direct naar artikelinhoud

Recordaantal vrouwen verkozen in Algerije

Een record antal vrouwen is bij de verkiezingen vorige week in Algerije in het parlement gekozen. Bijna een op de drie volksvertegenwoordigers in het Noord-Afrikaanse land is vrouw.

Volgens de officiële uitslagen van de donderdag gehouden verkiezingen hebben 148 vrouwen een plek veroverd in het 462 leden tellend Algerijns parlement.

Deze door veel Algerijnse vrouwen toegejuichte uitslag, was vooral mogelijk door een recente wijziging in de electorale wetgeving. Die wijziging verplichte Algerijnse politieke partijen dat minstens een derde van hun kandidatenlijsten uit vrouwen moesten bestaan. Veel partijen gingen echter verder en probeerden zoveel mogelijk vrouwen op hun lijsten te zetten.

De regerende Nationale Bevrijdingsfront (FLN) krijgt de meeste vrouwelijke volksvertegenwoordigers: 88 van de 220 behaalde zetels wordt straks bezet door vrouwelijke parlementariërs. Bij de nationalistische RND van premier Ahmed Ouyahia zijn 23 van de 68 volksvertegenwoordigers vrouw. Bij de gematigde islamistische Groene Alliantie zijn vrouwen goed voor 17 van de 48 zetels.

De FLN en RND kunnen zonder de Groene Alliantie een meerderheid vormen. Tot grote woede van partijwoordvoerder Abderrazak Mukri van de islamisten, die de afgelopen dagen repte van 'een proces van gecentraliseerde fraude dat het land in gevaar brengt'.

De alliantie hoopte in navolging van verkiezingszeges door islamistische partijen in onder meer Tunesië, Marokko en Egypte op een fikse hoeveelheid zetels in het nieuwe Algerijnse parlement.

Het nieuwe parlement, vaak bekritiseerd omdat het klakkeloos instemt met het beleid van president Abdelaziz Bouteflika, moet de grondwet gaan herschrijven en de presidentsverkiezingen in 2014 organiseren.