Direct naar artikelinhoud

Trotse Catalanen smeken Madrid om geld

Spanjes rijkste autonome regio, Catalonië, vraagt dringend geld aan de centrale overheid in Madrid om haar schulden te herfinancieren. 'Het maakt niet uit hoe ze het doen, maar op het einde van de maand moeten we kunnen betalen', zegt Catalaans deelstaatpremier Artur Mas.

De Catalaanse leider trok gisteren aan de alarmbel. De overheid van de deelstaat heeft dringend nood aan vers geld voor de herfinanciering van de schuld. Catalonië is de rijkste Spaanse regio en staat voor een vijfde van de totale economie.

De Catalaanse overheid moet niet alleen haar begrotingstekort fors terugdringen maar ook 13 miljard euro schuld zien te herfinancieren voor het einde van het jaar.

De 17 Spaanse regio's samen torsen een tekort op hun begroting van 15 miljard euro. Samen moeten ze ook 36 miljard euro vers geld vinden om hun schuld te herfinancieren.

De financiële problemen van de regio's en de banken vormen samen de strop rond de nek van de centrale overheid in Madrid. Spanje blijft samen met Griekenland het zorgenkind van de eurozone. Veel analisten gaan ervan uit dat Spanje op termijn, net als Griekenland, bij de internationale gemeenschap zal moeten aankloppen voor financiële hulp.

Vorig jaar liepen veel regio's ver achter met de betaling van lonen en rekeningen. Voor dit jaar voorzag de centrale overheid in speciale kredietlijnen om een herhaling van dat scenario te vermijden. Catalonië deed al voor meer dan 2 miljard euro beroep op dergelijke kredieten.

Maar in juni dreigt het krediet op te drogen en dan komt de rijkste regio van Spanje opnieuw in de problemen. De regering kondigde al aan dat ze een nieuwe manier gaat zoeken om de regio's te financieren. Op de internationale geldmarkten kunnen die sinds het uitbreken van de schuldencrisis in 2010 immers niet meer terecht.

"Het maakt ons niet uit hoe ze het doen, maar op het einde van de maand moeten we betalingen kunnen doen", zei de deelstaatpremier Mas. "De economie kan immers nooit herstellen als we geen rekeningen meer kunnen betalen."

Vanavond staan er gesprekken op het programma tussen de Spaanse eerste minister Mariano Rajoy en de centrumrechtse Catalaanse partij Convergencia i Uniò (CiU) van Mas. Mogelijk is de noodkreet een middel om de druk op te voeren in de aanloop naar die ontmoeting.

Spanje kent niet alleen problemen met zijn regio's. Het Spaanse banksysteem kreunt onder de crash op de vastgoedmarkt. Spaanse banken zitten opgescheept met tientallen miljarden aan slechte kredieten.

De precieze omvang van het probleem is niet gekend. Spanje heeft tot dusver de problemen onder de mat proberen te vegen, maar dat lukt niet meer. De regering heeft enkele externe bureaus onder de arm genomen om de schade op te meten.

Bankia

Volgens kredietbeoordelaar Moody's kunnen de verliezen bij de Spaanse banken oplopen tot 306 miljard euro. De Brusselse denktank Centre for European Policy Studies schat het maximumbedrag op 380 miljard euro. Als Spanje zijn banken met dat bedrag moet herkapitaliseren, stijgt de Spaanse staatsschuld met 50 procent.

Een van de banken die het zwaarst in de problemen zit is Bankia, qua omvang de vierde grootste bank en onlangs genationaliseerd. Die bank hoopt op een nieuwe injectie staatssteun om het hoofd boven water te houden. Er wordt gesproken over 15 miljard euro. Bankia heeft net geen 38 miljard euro vastgoedactiva op haar balans staan. Bijna 32 miljard daarvan is toxisch.

De problemen in Spanje zetten de euro onder druk. Voor het eerst sinds juli 2010 onder 1,25 dollar. De euro had de voorbije dagen al terrein moeten prijsgeven nu een exit van Griekenland almaar waarschijnlijker wordt.