Direct naar artikelinhoud

Crisiscentrum: 'Wees waakzaam, vooral in Brussel'

Blijf alert op plaatsen waar veel mensen samenkomen, vraagt het Crisiscentrum. Dat geldt in het bijzonder voor de hoofdstad.

Het gaat om concerten en evenementen, stations en luchthavens, het openbaar vervoer en drukke winkelstraten. "Personen die naar deze plaatsen gaan, wordt gevraagd om de controles te respecteren en te faciliteren", klinkt het. "Deze dreiging wordt ernstig genomen door de veiligheidsdiensten, die de situatie permanent opvolgen."

Concreet raadt het Crisiscentrum bezoekers van grote evenementen aan zich op voorhand te informeren over de veiligheidsmaatregelen, zoals toegangscontrole. De meeste organisatoren hebben extra maatregelen genomen zoals meer uitgebreide fouille en controle van bagage. Op veel plaatsen is ook meer veiligheidspersoneel ingezet.

Het dreigingsniveau blijft voor het hele land op 3, wat betekent dat de dreiging 'mogelijk en waarschijnlijk' is. Dat betekent dat er extra grenscontroles zijn en dat op drukke plaatsen meer politie en militairen zijn ingezet.

Verder raden de veiligheidsdiensten nog steeds af om Parijs te bezoeken als dat niet noodzakelijk is. In die stad vielen vorige vrijdag 129 doden bij terreuracties. Zeker vier verdachten, onder wie het vermoedelijke brein achter de actie, zijn afkomstig uit het Brusselse. Een van de mannen, Salah Abdeslam, is nog steeds op de vlucht. Hij zou al een aantal keer gesignaleerd zijn in Brussel. Het Crisiscentrum wil niet bevestigen of de extra oproep te maken heeft met de zoektocht naar de voortvluchtige Abdeslam.

Specifieke info over dreiging met acties op winkels of restaurants heeft de stad niet, zegt een woordvoerder van burgemeester Mayeur (PS). "Maar we kunnen ook niet honderd procent garanderen dat er niks zal gebeuren. Als er een aanslag zou zijn, dan is de kans groter dat het in Brussel gebeurt dan in Koksijde. Extra beveiliging is er in elk geval."

Het Crisiscentrum vraagt ook om enkel informatie te verspreiden die afkomstig is van politie en overheid. "Vermijd het verspreiden van geruchten."

De afgelopen dagen regende het valse meldingen van verdachte zaken: de veiligheidsdiensten zijn uitgerukt voor vergeten rugzakken, verkeerd geparkeerde wagens en een baal stro. Zelfs Rode Duivel Radja Nainggolan werd in zijn hotel aangemerkt als 'verdacht'.