Direct naar artikelinhoud

Antwerpen toont kunstschatten in Mumbai

Twee Antwerpse musea slaan de handen in elkaar om in Mumbai de expo Masterpieces from Antwerp op te zetten, met onder andere werk van Rubens, Van Dyck, Jordaens en Teniers.

"De haven van Antwerpen is al langer de belangrijkste Europese haven voor handel met India en dat willen we zo houden, ook wanneer deze slapende economische reus ontwaakt en de internationale handel er drastisch zal toenemen", legt havenschepen Marc Van Peel (CD&V) uit. "Dit is de ideale gelegenheid om Antwerpen als haven én als stad te promoten." Wegens het belang voor Antwerpen heeft het Havenbedrijf in 2006 een permanente vertegenwoordiger in Mumbai geïnstalleerd. De stad beschikt over de grootste haveninfrastructuur van India.

Plaats van de expo is het Chhatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalaya Museum in Mumbai, dat al samenwerkte met het Louvre en het British Museum. Op de expositie zullen 28 schilderijen van het Museum voor Schone Kunsten Antwerpen te zien zijn. Dat museum is nog tot 2017 gesloten, maar de collectie is deels op reis en hangt ook in het Rockoxhuis en de Antwerpse kathedraal.

Daarnaast worden in Mumbai 25 prenten uit het Prentenkabinet van het Museum Plantin-Moretus getoond. Het gaat niet alleen om de traditionele religieuze en politieke onderwerpen, maar ook om portretten, landschappen en stillevens. Behalve werk van Rubens, Van Dyck, Jordaens en Teniers worden ook schilderijen en prenten getoond van Frans Snijders, Paulus Pontius, Lucas Vorsterman en Cornelis Galle.

In 2009 bracht Antwerpen al eens de ambitieuze tentoonstelling A Story of the Imagenaar de havensteden Shangai en Singapore. Die expositie, waarin oude meesters en hedendaagse kunstenaars met elkaar geconfronteerd werden, vormde de basis voor de openingsexpo van het Museum aan de Stroom MAS.

De tentoonstelling in Mumbai wordt geopend door kroonprins Filip, die op dat moment een handelsmissie naar de Indiase havenstad leidt.

Masterpieces from Antwerp, van 27/11/2013 tot 9/2/2014 in Mumbai