Direct naar artikelinhoud

Grootse projecten met zonne-energie

De plaatsing van zonnepanelen in België blijft een exponentiële vlucht kennen. Gisteren werden details bekendgemaakt van twee nieuwe projecten. Electrabel gaat panelen plaatsen bij vijftien industriële bedrijven. De vastgoedbevak WDP start met een project met Nuon en SolarAccess als partners.

DE TIJD

BRUSSEL l Stroomproducent Electrabel sloot een contract met het Japanse Honda om 6.500 vierkante meter panelen te plaatsen op het verdeelcentrum in Aalst. De installatie levert jaarlijks 750.000 kilowattuur, het verbruik van 200 gezinnen. WDP investeert de komende twee 45 miljoen euro.

Na de realisatie van de vijftien projecten van samen elf megawatt (MW) piekvermogen aan fotovoltaïsche cellen tekent Electrabel voor het grootste zonneproject in Vlaanderen.

Woordvoerster Lut Vande Velde wil de namen van de veertien andere bedrijven naast Honda nog niet prijsgeven. De vijftien installaties samen zullen jaarlijks 9,5 miljoen kilowattuur aan elektriciteit opleveren. Dat komt overeen met het verbruik van 2.500 gezinnen.

Het project met Honda Belgium Factory in Aalst is bedrijfsklaar. Het vergt een investering van 4 miljoen euro. De plaatsing van de panelen start al in januari. In maart moet de installatie operationeel zijn. De installatie zal 750.000 kilowattuur per jaar opleveren. Dat dekt het elektriciteitsverbruik van het distributiecentrum in Aalst.

De investeringen in Aalst passen in het duurzame beleid van Electrabel. Het bedrijf wil ook de milieu-impact van zijn eigen activiteiten beperken.

Electrabel beschikt in Europa over 30.000 MW aan capaciteit, waarvan zowat de helft in België staat opgesteld. Electrabel heeft zijn capaciteit aan hernieuwbare energie sterk uitgebouwd. Electrabel beheerde eind november alleen of in joint venture een hernieuwbaar energiepark van 5.600 MW in Europa, 16,5 procent van zijn capaciteit.

Het bericht dat WDP, gespecialiseerd in logistiek en semi-industrieel vastgoed, de kaart van de groene energie trekt, dateert al van mei. Nu zijn alle details en de partners bekend.

Het project moet tegen eind 2009 een piekvermogen van 10 megawattuur (MWp) hebben. Dat komt overeen met het verbruik van 2.000 gezinnen.

De panelen worden geleverd en geïnstalleerd door het Nederlandse SolarAccess. WDP heeft alvast panelen met een totaalvermogen van 4,5 MWp gereserveerd.

De opgewekte stroom is in eerste instantie bedoeld voor de huurders van de panden. De overige elektriciteit zal WDP verkopen aan Nuon. De elektriciteitsleverancier wil zijn marktpositie versterken en zich voluit profileren als groene speler. De bevak schat bij afronding van de eerste fase jaarlijks 1,4 miljoen euro inkomsten uit zijn zonnepanelen te halen. Wanneer eind 2009 ook de tweede fase van het project afgerond is, verdubbelt dat.