Direct naar artikelinhoud

WikiLeaks-oprichter Julian Assange mag uitgeleverd worden aan Zweden

De Britse rechtbank heeft de uitlevering van de WikiLeaks-voorman Julian Assange goedgekeurd. Het argument van de verdediging dat Assange in Zweden geen eerlijk proces zal krijgen, snijdt volgens de rechter geen hout. De advocaten van Assange lieten meteen weten een beroep te zullen voorbereiden.

De Zweedse autoriteiten vragen de uitlevering van Assange nadat twee dames een klacht hebben ingediend tegen de WikiLeaks-oprichter. Tijdens een verblijf in Stockholm in augustus vorig jaar zou hij de vrouwen seksueel aangerand hebben. Beiden verklaarden dat Assange hen had gedwongen om seks te hebben zonder condoom, wat in Zweden beschouwd wordt als verkrachting.

Assange ontkent alle beschuldigingen en beweert dat de zaak politiek is gemotiveerd. Daarnaast vreest de 39-jarige Australiër dat hij via Zweden in de Verenigde Staten terecht zal komen, waar hij wordt gezocht voor het lekken van duizenden geheime diplomatieke berichten via de website WikiLeaks.

Bovendien kan Assange volgens zijn verdediging in het Scandinavische land geen eerlijk proces krijgen. “In Zweden is er een heuse lastercampagne via de media aan de gang tegen mijn cliënt”, pleitte advocaat Geoffrey Robertson nog begin deze maand. Ook het feit dat het proces in Zweden achter gesloten deuren gevoerd zou worden, tast volgens hem de transparantie aan.

Onzin, oordeelde de Britse rechter Howard Riddle, die alle argumenten van de verdediging van tafel veegde. De rechter heeft er naar eigen zeggen alle vertrouwen in dat Zweden enkel de uitlevering van Assange vraagt naar aanleiding van de beschuldigingen van seksueel misbruik.

Toch is een definitieve uitlevering nog niet voor morgen. Meteen na het verdict lieten de advocaten van Assange weten dat ze een beroep zullen voorbereiden. De Britse justitie krijgt dan veertig dagen de tijd om te beslissen of het beroep al dan niet ontvankelijk is. Tot die tijd kan Assange in Groot-Brittannië blijven. Of het beroep een succes wordt, lijkt twijfelachtig. De advocaten van Assange hebben namelijk al alles uit de kast gehaald, zo benadrukte ook rechter Riddle. (SV)