Direct naar artikelinhoud

Ryanair zet honderd Belgische studenten uit vliegtuig

Een groep Belgische studenten is zaterdagnamiddag op het Canarische eiland Lanzarote met harde hand uit een Ryanair-toestel gezet. De studenten, voornamelijk van de ULB, maakten amok nadat een van hen in het luchthavengebouw door de Spaanse politie was gearresteerd.

Aanvankelijk leek er weinig aan de hand zaterdagmiddag op de luchthaven van Lanzarote. “We waren aan het wachten op onze vlucht toen er plots een groep van een honderdtal studenten arriveerde”, vertelt een van de passagiers. “Ze maakten behoorlijk wat lawaai, dat wel, maar niemand die daar aanstoot aan nam.”

Dat veranderde toen de passagiers naar het vliegtuig werden gebracht. “Een aantal van de studenten was absoluut niet gehaast. Ze slenterden richting vliegtuig en pas na een hele tijd discussiëren over bagage waar al of niet voor betaald moest worden, raakte iedereen aan boord.” En daar liep het pas echt uit de hand. Een van de studenten was in het luchthavengebouw immers opgepakt door de Spaanse politie.

Het was tijdens een discussie over - opnieuw - bagage tot een handgemeen gekomen tussen een hostess en de student in kwestie waarna de politie had ingegrepen. En dat was niet naar de zin van een deel van de overige studenten. “Ze weigerden te gaan zitten en eisten van de stewardessen dat zij met de politie zouden onderhandelen om hun vriend alsnog op het vliegtuig te krijgen”, vertelt de passagier die liever anoniem wil blijven. “Daarna liep het helemaal uit de hand. Een deel van de studenten bleef discussiëren met het vliegtuigpersoneel, anderen moedigden hen luidkeels aan en nog een deel zat achteraan het vliegtuig sigaretten te roken.” Ondertussen stond het vliegtuig al meer dan twee uur aan de grond, wat ook bij de andere passagiers voor irritatie zorgde.

Zo kwam het bijna tot een handgemeen met een Nederlandse passagier. Uiteindelijk besloot de vrouwelijke kapitein zelf in te grijpen. Zij alarmeerde de Spaanse politie die met een waterkanon en behoorlijk wat mankracht ter plaatse kwam. “Het deel van de groep dat niets met het incident te maken had, kreeg eerst nog de kans om op eigen initiatief het vliegtuig te verlaten. De rest van de studenten werd met de wapenstok uit het vliegtuig gedreven”, vertelt de ooggetuige. “Toen de rust teruggekeerd was kreeg het personeel een spontaan applaus van de overgebleven passagiers waarna we met drie uur vertraging toch nog zijn opgestegen.”

De honderd studenten zaten ondertussen vast op de luchthaven, de volgende Ryanair-vlucht richting België vertrok pas op dinsdag, en dus schakelden ze via de Belgische consul in Tenerife het ministerie van Buitenlandse Zaken in. “Wij hebben bemiddeld om de studenten zo snel mogelijk terug thuis te krijgen”, vertelt woordvoerder Bart Ouvry. Ondanks die inspanningen zaten gisterennamiddag nog zo’n veertig studenten op Lanzarote vast. Ook de Spaanse overheid kwam tussenbeide zodat de studenten de nacht konden doorbrengen in een hotel vlakbij de luchthaven. Over wat er op het vliegtuig precies is gebeurd en of de studenten niet zelf aan de oorzaak van het conflict lagen willen ze bij Buitenlandse Zaken geen uitspraken doen. “Het is niet aan ons om een oordeel te vellen. Maar het kan gewoon niet dat een vliegtuigmaatschappij honderd landgenoten aan hun lot overlaat. Op zo’n moment is het onze taak om in te grijpen.”