Direct naar artikelinhoud

Stijging faillissementen op hoogste peil sinds 2009

In het eerste kwartaal gingen 3.154 onder- nemingen failliet, 16,6 procent meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Dat meldt handelsinformatiekantoor Graydon. Het is van het eerste kwartaal van 2009 geleden dat nog een dergelijke stijging werd opgetekend.

In maart gingen opnieuw 10 procent meer bedrijven over de kop dan in maart vorig jaar: 1.099. Het is de tiende keer op rij dat er in een maand meer faillissementen worden opgetekend dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Graydon stipt als opvallend aan dat, waar de stijging zich tot voor kort vooral in Vlaanderen situeerde, nu ook de rest van het land volop in de klappen deelt. Voor het eerste kwartaal ligt het aantal faillissementen in Vlaanderen dit jaar nog eens 10 procent hoger dan in 2012. Brussel (+25 procent) en Wallonië (+19 procent) lopen echter pijlsnel in waar ze vorig jaar iets minder sterke stijgingen te slikken kregen.

Dat is volgens Graydon een typische evolutie: Vlaanderen ziet eerst het aantal faillissementen stijgen omdat het meer onder invloed is van internationale trends, en vervolgens dijt het uit naar de rest van het land.

Toch blijft de vaststelling staande dat er in verhouding meer faillissementen vallen in Brussel (in het eerste kwartaal 1 op 198 actieve ondernemingen) dan in Wallonië (1 op 328) en in Vlaanderen (1 op 436).

Door de faillissementen kwamen in het eerste kwartaal al 6.932 jobs op de helling - in de praktijk kan een deel van die betrokken jobs hopelijk gered worden door overnames. Die bijna 7.000 betrokken werknemers zijn er 13,3 procent meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Het aantal getroffen banen is vooral in Vlaanderen (+37 procent) omhooggeschoten.

Bouwnijverheid

Het zwaarste faillissement van de afgelopen drie maanden viel op 26 februari te noteren bij het kippenverwerkingsbedrijf Harry Verbin-nen uit Olen. Voor de hele VPG Groep zijn ongeveer 450 werknemers betrokken. Vorige week werd bekendgemaakt dat een overnemer is gevonden, de Nederlandse Plukongroep, maar het is nog niet duidelijk hoeveel banen er behouden kunnen blijven.

Daarnaast kwamen er in maart aanzienlijk wat jobs op de helling bij onder meer de kledinghandel In2Retail uit Turnhout (76 werknemers), het verpakkingsbedrijf Greenpack uit Anderlecht (75) en bij Catering Operating Solutions uit Aalter (71).

De bouwnijverheid heeft het opnieuw zwaar te verduren gehad tijdens het eerste kwartaal van 2013, met ongeveer 31 procent meer faillissementen ten opzichte van vorig jaar. Ook de kleinhandel (+22 procent) en de zakelijke dienstverlening (+23 procent) delen in de klappen.

Bijkomend slecht nieuws is dat volgens Graydon de verhouding tussen het aantal oprichtingen en stopzettingen (ruimer dan faillissementen) op het laagste niveau staat sinds het informatiekantoor die ratio in 2007 begon bij te houden.