Direct naar artikelinhoud

Gezondere lucht op Korenmarkt dan in natuur

Het circulatieplan moet de Gentse woonwijken weer leefbaar en gezond maken. Minder auto's betekent ook minder luchtverontreiniging. Dus trokken wij met een fijnstofmeter de stad in.

Om de luchtkwaliteit te onderzoeken bedenken wetenschappers allerlei ingewikkelde methodes, wij laten gewoon een Suijng Y09-PM2.5 overvliegen van een Nederlandse verhuurder. Het toestel detecteert alle fijnstofdeeltjes tussen 0,5 en 2,5 micrometer groot.

Als ons apparaat minder dan 7 microgram fijnstof per kubieke meter opspoort, is de luchtkwaliteit zeer goed. Meet hij meer dan 47 microgram, dan is de luchtkwaliteit slecht en gaat iedereen dood. Fijnstof is niet de enige boosdoener, maar het is wel een goede indicator. Als er veel fijnstof in de lucht hangt, mag je aannemen dat er ook veel andere smerigheid ronddwarrelt.

Kruispunt Ring-Drongensesteenweg

Waar de Drongensesteenweg de stadsring kruist, is het altijd koekenbak. Verkeer naar Gent en uit de volkswijk Brugse Poort stroomt hier samen. Als je ergens fijn stof kunt meten, moet het hier zijn.

Je kunt de uitlaatgassen ruiken, maar de Suojing meet amper 6 microgram fijnstof. De strakke wind blaast alle stofdeeltjes weg. Zelfs in je woonkamer noteer je hogere waarden.

Bevrijdingslaan

De Bevrijdingslaan is de drukke ader die dwars door de Brugse Poort loopt. Op windstille dagen pompen bussen, wagens en pizzakoeriers zo veel elementen uit de tabel van Mendeljev in de lucht dat je de fijnstofwolk kunt vóélen. Maar ook hier steekt de wind op, waardoor de concentratie fijn stof niet boven 9 microgram piekt. "Goed", is dat volgens de handleiding van de Sujing.

Acaciastraat

De Brugse Poort is een kluwen van smalle straten. Vuile lucht blijft er langer hangen dan op een brede stadsring, waar de wind vrij spel krijgt. We zetten de Sujing aan bij een schoolpoort in de Acaciastraat. Het toestel toont een waarde van 9 microgram: nog altijd prima. Zou de fijnstofmeter ons bedotten? We testen het ding bij de uitlaat van een VW Caddy: 60 microgram fijnstof! Ons toestel werkt, alleen verhindert de wind degelijke wetenschap.

Bourgoyen

Natuurgebied de Bourgoyen is de groene long van Gent, hier zou je de gezondste lucht moeten opsnuiven. Dat valt tegen. Op windstille plekjes schurken de metingen tegen de bodem aan: 5 microgram. Maar wandel 50 meter verder naar een tochtgat en de waarden schieten omhoog. Nu is 14 microgram niet dodelijk, maar het valt wel op. De wind verdunt hier de lucht niet, maar blaast het fijnstof van de R4 recht de natuur in.

Korenmarkt

Pal in het hart van de stad scoort de Korenmarkt beter dan de Bourgoyen: 4 microgram. Wie van gezonde lucht wil genieten, moet volgens onze Sujing niet de natuur, maar de stad in. En het nieuwe circulatieplan moet het verkeersvrije centrum nóg verkeersvrijer maken.

Een roker kuiert over de kasseien en wanneer we hem naderen, slaat de fijnstofmeter tilt. Liefst 82 microgram - en dan blaast de wind de rook weg. Gaat Gent na autobestuurders nu ook de rokers uit het stadscentrum verjagen? "Ik zal moeten verhuizen", lacht de man.

Bekijk het filmpje: we trekken door Gent met de fijnstofmeter DeMorgen.be