Direct naar artikelinhoud

België beboet omdat verstandelijk gehandicapte in gevangenis belandde

Ons land moet een man een schadevergoeding van 24.000 euro betalen, omdat hij in een instelling thuishoort, en niet in de gevangenis. De man is verstandelijk gehandicapt en was veroordeeld voor diefstallen, wapenbezit en verkrachting van een minderjarige. Geen enkele instelling wilde hem evenwel opnemen, waardoor hij toch in de gevangenis belandde. Kan niet, heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens beslist, en het veroordeelde België tot een schadevergoeding.

Nog volgens het Hof gaat het hier over een structureel probleem, en het is dan ook niet de eerste keer dat ons land een veroordeling oploopt. In de Belgische gevangenissen zitten ongeveer 1.100 geïnterneerden die eigenlijk naar een gespecialiseerde instelling moeten. Ook justitieminister Annemie Turtelboom (Open Vld), die zich niet over deze zaak wil uitspreken, erkent dat het een probleem is dat al decennia aansleept.

Volgens Turtelboom komen er binnen twee jaar wel extra plaatsen bij voor de opvang van geïnterneerden. Samen met de bestaande centra moeten de twee nieuwe instellingen voor 1.000 plaatsen zorgen. Ze wijst erop dat in Gent de bouw is gestart van een forensisch psychiatrisch centrum en dat er nog zo'n centrum in Antwerpen komt. Beide zijn samen goed voor zowat 450 plaatsen, waardoor het totaal aantal plaatsen voor geïnterneerden in 2014 op ongeveer 1.000 plaatsen zal liggen.

Ondertussen wordt geprobeerd de geïnterneerden binnen de gevangenismuren zoveel mogelijk gepaste zorg te verstrekken. De minister verwees daarbij naar de zogenaamde zorgcircuits met psychiatrische ziekenhuizen. In de gevangenis van Gent worden geïnterneerden ondergebracht in aparte gangen, met een aparte wandeling en met maximale ondersteuning door een psychiater, luidde het.