Direct naar artikelinhoud

volg de gids naar ...

hongarije

Goulash, Boedapest, zigeuners en een Oostblokverleden. Dat zijn de beelden die Hongarije oproept. Maar het land heeft meer te bieden. 'Met de auto rondreizen in Hongarije is heerlijk: je kan er halt houden bij wijnstreken, kastelen en warmwatermeren ', zegt Veronique Rosenfeld van Escape, die er al vijf keer naartoe ging. Door Kristof Eerdekens

Welke indruk kreeg je toen je voor het eerst in dit voormalig Oostblokland kwam?

Rosenfeld: "Toen ik er in 2001 kwam, was het land nog volledig in opbouw na de val van het IJzeren Gordijn. In Boedapest zag je soms wel een westers straatbeeld met luxewagens, maar buiten de stad reisde je helemaal terug in de tijd. Daar zag je nog Trabantjes rondrijden en woonden veel mensen in traditionele huizen met houten hutjes in de tuin en een moestuin voor zelfvoorziening. Zelfs een kar met ezel paste in dat plaatje.

"Intussen is er veel veranderd. Hongarije heeft nu een westerse uitstraling. Ze hebben het juk van het USSR-verleden van zich afgeschud. Net zoals in de meeste landen heerst er ook economische crisis in Hongarije, maar daar zal je als toerist weinig van merken. De forint is een sterke munt gebleven en de prijzen in Boedapest zijn hetzelfde als elders in Europa."

Voor folklore moet je dus niet meer in Hongarije zijn.

"Buiten de grote steden zie je wel nog lokale folklore. Op amper een halfuur van Boedapest liggen er drie stadjes aan de Donau - Visegrád, Esztergom en Szentendre - waar je op volksdans en -muziek wordt getrakteerd. Maar verwacht geen Romazigeuners in woonwagens langs de wegen. Zij bevinden zich ver van de toeristische paden. Ik ben er tijdens mijn vijf bezoeken nog nooit tegengekomen."

Boedapest is het hart van het land, maar wat zijn de andere interessante trekpleisters?

"Een succesvolle bestemming is het grote Balatonmeer, waar veel Hongaren op strand- of campingvakantie gaan. In het hoogseizoen is het een soort Ibiza voor de jeugd.

"Een rustigere, minder alledaagse locatie is het Hévízmeer, met in het midden een kuuroord op palen. De vulkanische ondergrond verwarmt de Hongaarse meren en het ijzer- en zwavelhoudende water is bovendien erg goed voor de gezondheid. Mensen met huidziektes komen daarom naar Hévíz, maar ze komen ook van ver voor de uitstekende tandheelkunde."

Wie Hongarije zegt, denkt aan goulash. Hebben de Hongaren ook alternatieve culinaire troeven?

"Hongarije en goulash horen gewoonweg bij elkaar. De traditionele basis van deze schotel vind je overal, maar in de verschillende streken kun je ook varianten proeven. Ook bekend zijn de dikke maaltijdsoepen met veel vlees en bonen. Je lepel blijft erin rechtstaan. Vrijwel elk gerecht wordt met grote hoeveelheden vlees bereid.

"Daarnaast zijn de laatste jaren de wijnen in opmars, vooral rond de stad Tokaj. Van de kwaliteitsvolle witte wijnen uit Tokaj is de zoete Furmint het bekendst. Met een wijnland als Frankrijk kan Hongarije zich nog niet meten, maar het is wel de moeite voor een zevendaagse wijnrondreis."

Behalve een wijnroute organiseren jullie ook een kasteelroute. Is die vergelijkbaar met wat je in de Franse Loirestreek ziet?

"Je vindt kastelen aan de Donau, maar ook aan de grens met Oostenrijk, waar Habsburgse edelen vertoefden. Zo was het barokke Grassalkovichkasteel in Gödöllö een geliefd zomerverblijf van keizerin Sisi en het is nog altijd een van de mooiste en best bewaarde kastelen. De kasteelroute die wij aanbieden, vertrekt in Boedapest met het prachtig gerenoveerde parlementsgebouw en doet vervolgens een tiental kastelen en burchten aan in Centraal- en West-Hongarije."

Voor wie is Hongarije nu echt de place to be?

"Hongarije blijft een nichebestemming waar men niet massaal naartoe reist. Toch zal vrijwel elke bezoeker op een of andere manier voldoening vinden. Voor de cultuurliefhebber is Boedapest een topbestemming, maar ook voor gezinnen die met de wagen of camper reizen, is een vakantie in Hongarije perfect haalbaar. Ideaal voor kinderen zijn bijvoorbeeld de vele aquaparken in Oost-Hongarije. Vijftigplussers zijn eerder geïnteresseerd in de wijnstreken en willen meer van de plaatselijke keuken proeven."

Veronique Rosenfeld:

Het Balatonmeer is een soort Ibiza voor de jeugd, de kastelen aan de Donau en de wijnstreek Tokaj trekken vijftig- plussers aan

n Boedapest, de 'Koningin van de Donau', by night.

n Bezoek ook de stad Eger met haar Turkse minaret en thermen.

n Flaneren rond het Grassalkovichkasteel in Gödöllö, waar keizerin Sisi 's zomers ging uitblazen.

n In Tokaj worden witte kwaliteitswijnen gemaakt, proef er zeker van de zoete Furmint.