Direct naar artikelinhoud

Aarde beeft rond Spaanse gasreserves

Een reeks aardbevingen aan de Spaanse Middellandse Zeekust in de omgeving van een ondergrondse opslagplaats voor aardgas heeft bezorgdheid gewekt bij de omwonenden van het getroffen gebied. Volgens het Nationaal Geografie Instituut (IGN) werden in de omgeving van Vinaròs in de provincie Castellón alleen gisteren al meer dan twintig aardschokken geregistreerd. Een daarvan bereikte een magnitude van 4,2. In dat gebied voor de kust ontstaat, in een vroegere vindplaats voor aardolie, voor een investering van 1,2 miljard euro de grootste ondergrondse opslagplaats van aardgas in Spanje. Een zware aardbeving is evenwel uit te sluiten.

Netanyahu noemt Iraanse president Rouhani 'wolf in schaapsvacht'

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft voor de Algemene Vergadering van de VN in New York opnieuw nadrukkelijk voor de koers van het nieuwe bestuur in Iran gewaarschuwd. President Hassan Rouhani mag dan gematigder klinker dan zijn voorganger Mahmoud Ahmadinejad, er is slechts een klein verschil. "Ahmadinejad was een wolf in wolvenvacht. Rouhani is een wolf in een schaapsvacht", zei Netanyahu dinsdag als laatste spreker van de debatten.

"Ik zou hem graag geloven, maar we moeten Iran toetsen aan zijn daden. En daar merk ik een geweldig verschil. Israël heeft geen andere keuze dan zichzelf te verdedigen", zei Netanyahu met donderende stem. "Ik wil het duidelijk stellen: Israël zal niet toelaten dat Iran zich nucleair bewapent. Ook als we alleen staan, zullen we vele, vele anderen verdedigen." Duidelijker kan een bedreiging niet zijn, als je je in een ruimte vol diplomaten bevindt. Israël beschikt zelf over kernwapens, al geeft het dat niet officieel toe.

VN-rapport: 'Libië foltert geregeld gevangenen'

Ook twee jaar na de val van de Libische dictator Muammar al-Kadhafi wordt volgens informatie van de Verenigde Naties in de gevangenissen van het land gefolterd. Dat blijkt uit een rapport van Hoge VN-Commissaris voor Mensenrechten (UNCHR) en de VN-missie in Libië. De toestand van de gevangenen is 'alarmerend', zei VN-commissaris Navi Pillay. De regering heeft het bestuur van een aantal gevangenissen overgelaten aan voormalige rebellengroepen, zonder hen daarvoor op te leiden, luidt het in het rapport. "Een belangrijke factor, die de folterpraktijken en andere mishandelingen van gevangenen daardoor vergemakkelijkt."