Direct naar artikelinhoud

Nieuwe regering schrapt Vlaamse Bouwmeester

De nieuwe Vlaamse regering zal vanaf midden volgend jaar met een Bouwmeestercollege werken. De functie van Bouwmeester wordt afgeschaft.

Vlaams Bouwmeester Peter Swinnen hoeft volgend jaar niet te rekenen op een verlenging van zijn mandaat. In het regeerakkoord dat N-VA, CD&V en Open Vld deze week sloten, is beslist om de functie van bouwmeester af te schaffen. "Na het mandaat van de huidige Vlaamse Bouwmeester richten we een Bouwmeestercollege op", luidt het in de regeerverklaring.

De functie van Bouwmeester was wat dubbelop omdat hij zich ook inliet met ruimtelijke planning, terwijl ook de diensten Ruimtelijke Ordening adviezen geven, legt Bart Huybrechts (N-VA) uit in De Standaard. "Door het Bouwmeestercollege in te kantelen bij Ruimtelijke Ordening kunnen ze lopende projecten beter op elkaar afstemmen."

Het college zal bestaan uit vijf deeltijdse expert-architecten, die allen advies kunnen geven bij projecten van de Vlaamse overheid en lokale besturen. Het college moet er ook voor dat de overheden niet zomaar wat bouwen.

Peter Swinnen volgde in 2010 Marcel Smets op als Vlaams Bouwmeester. Begin dit jaar kreeg hij nog een publiek standje van zijn toenmalig voogdijminister Geert Bourgeois (N-VA) nadat hij een opiniestuk had geschreven waarin hij het Antwerpse stadsbestuur bekritiseerde omdat het de initiatieven inzake stadsontwikkeling afbouwt.