Direct naar artikelinhoud

Nieuwe afgang voor Rouches

Na de afgang in de Europa League is Standard nu ook uitgeschakeld voor de Beker van België. Cercle Brugge versloeg de Rouches met 1-0 dankzij een dubieuze strafschop, omgezet door Smolders. Er blijft Standard nu nog maar één doelwit over: de landstitel.

Toen Standard eind september met 0-5 kwamen winnen op Cercle Brugge, leek de 'Vereniging' op sterven na dood. Ruim twee maanden later liggen Lorenzo Staelens en zijn mannen tien punten voor op het voorlaatst geklasseerde Waasland-Beveren. Helemaal vrij van zorgen in de competitie is Cercle nog niet, maar toch: het grote gevaar is geweken. En vermits in de Beker niets moet, konden de Bruggelingen gisteravond Standard aanpakken zonder de minste druk.

Geen druk, maar ook geen sfeer. Je had een strijkorkest kunnen horen spelen, mocht er niet die éne Luikse fan zijn geweest die constant op zijn trommel zat te slaan alsof zijn leven er van afhing. Nu, ja, veel reden voor opwinding was er niet. Geen van beide ploegen liet zich betrappen op overdreven snelheid en ondanks de tijd die de man in balbezit werd gegund, werd er nogal slordig omgesprongen met de passing.

De wedstrijd begon nochtans veelbelovend, met een knal van Mpoku op de vuisten van Delle. Het was de eerste keer dat Buysse in snelheid werd genomen. Het zou de laatste keer niet zijn, want de Rouches zochten opvallend vaak hun heil in crosses in de rug van de linksback van Cercle.

Na een kopkans voor Batshuayi kwam Standard halfweg de eerste helft dicht bij de openingstreffer. Delle liet een bal van zijn borst springen, Ezekiel legde af, Bia nam over met een lob, maar Cornelis kon nog net voor de doellijn ontzetten.

Ezekiel, Batshuayi en Mpoku lieten zich, ondanks hun startsnelheid die hen toelaat met achterstand te vertrekken, een paar keer op buitenspel betrappen. Tot grote ergernis van Luzon.

Cercle, met Monachello voor de gelegenheid als diepe spits en Kabananga op links, kwam nu en dan opzetten. Vooral via Uchebo. Die had er duidelijk zin in, al verknoeide hij een tegenprik met 4 tegen 3 en Vainqueur als laatste man na een standaardfase in het voordeel van de Rouches. Nog heel even alle hans aan dek in de Luikse rechthoek na mistasten van Thuram - Ciman verwerkte in hoekschop - en een strak schot van Etock. Dat was het voor de eerste helft. In slagerstaal uitgedrukt had het iets meer mogen zijn.

Koude douche

Zelfs Vainqueur slaagde er, ondanks enkele goede ingevingen, niet in om het niveau van Standard op te krikken. Cercle putte vertrouwen uit de foutjes van de tegenstander en begon te durven en te drukken, met steeds meer volk op de speelhelft van de Rouches. Van Eenoo viel goed in. Pogingen van Buysse en Cornelis werden afgeweerd en Thuram moest met een puike reflex een kopbal van Uchebo uit zijn doelvlak slaan. Balverlies van Buyens leidde tot een strafschop voor Cercle, royaal toegekend door ref Van De Velde. Ciman zou D'Haene uit evenwicht gebracht hebben. Zo leek het alvast niet. Maar Smolders aarzelde niet en zette de penalty om.

Met nog zes minuten te gaan schakelde Luzon over op een driemansverdediging. Hij verving Ciman door De Camargo. Tevergeefs. Het was de thuisploeg die nog een paar kansen afdwong, profiterend van het alles-of-niets offensief van Standard.