Direct naar artikelinhoud

Kerstboomboxen

Zalige kerst en een gelukkig nieuwjaar! En dat u in plaats van een nieuwe sjaal een fijner cadeau mag vinden onder de Nordmann. Inspiratie nodig om zelf een goede beurt te maken? Vijf 'boomboxen' vol film- en tv-genot op dvd of blu-ray.

The Wire, The Complete Series

U krijgt:

5 seizoenen, 60 afleveringen, 20 schijfjes. Voor het eerst op blu-ray!

Voor liefhebbers van:

De beste politieserie ooit gemaakt. En als The Sopranos niet bestond, de beste serie ooit gemaakt tout court.

En ook voor al de rest, want:

The Wire, een HBO-serie die liep tussen 2002 en 2008, toont de strijd tegen de misdaad in Baltimore. De acteurs zijn magistraal, de scenario's fabuleus en de dialogen zo mogelijk nog beter. Het cynisme en de hopeloosheid spatten soms van het scherm, maar laat u dat alstublieft niet stoppen: dit is tv die fluitend naast het beste uit de filmgeschiedenis kan gaan staan.

Veelzeggende quote:

Deze dialoog tussen enkele flikken: "We voeren de oorlog tegen drugs zaak per zaak." "Je gaat dit toch geen oorlog noemen?" "Waarom niet?" "Aan een oorlog komt ooit een eind."

Totaal nutteloos weetje:

De theme song van The Wire wordt vertolkt door Tom Waits. 'Way Down in the Hole' was een bestaande song, en dus moest er toestemming gevraagd worden om het nummer te gebruiken. De makers van de serie stuurden op vraag van Waits enkele afleveringen op, maar die liet weken niks van zich horen. Toen ze de moed verzameld hadden om de grote singer-songwriter te bellen, luidde het antwoord dat hij niet wist hoe hij de videorecorder moest bedienen, en dat hij wachtte tot zijn vrouw weer thuiskwam. Een paar dagen later had mevrouw Waits de zaak onderzocht en kwam de toelating.

Boardwalk Empire, The Complete Series

U krijgt:

5 seizoenen, 56 afleveringen, 23 schijfjes, op dvd.

Voor liefhebbers van:

Verhalen over gangsters en hoe die hun geld verdienen.

En ook voor al de rest, want:

Ook HBO, ook vijf jaargangen, ook over misdadigers, maar iets recenter (2010-2014). Steve Buscemi, een acteur die zelfs goed zou zijn als hij in Familie meedeed, is uitstekend als Enoch 'Nucky' Thompson, een politicus annex misdaadbaas in Atlantic City aan het begin van de twintigste eeuw. In de VS heerst op dat moment de drooglegging, een wet die de productie en verkoop van alcohol verbiedt. Maar het is precies die wet die Atlantic City doet uitgroeien tot een paradijs voor zuipers, gokkers en hoerenlopers. Boardwalk Empire - regisseur van de eerste aflevering: niemand minder dan Martin Scorsese - schildert een prachtig beeld van de jaren twintig. En met Nelson Van Alden heeft de reeks ook een van de meest gestoorde flikken ooit in huis.

Veelzeggende quote:

Concurrerende crime boss Lucky Luciano tegen Nucky, nadat die om een verzoeningsontmoeting vraagt: "Ik zie je wel op je begrafenis. We zullen dan praten."

Totaal nutteloos weetje:

Hoe Atlantic City eruitzag in de jaren twintig werd helemaal nagebouwd in een studio in Brooklyn, New York. U kunt er nogal gerust op zijn dat het accuraat is: Scorsese wilde voor de boardwalk uit de titel planken die precies even lang waren als de exemplaren die destijds echt in Atlantic City gebruikt werden.

Bond Box, Complete Collection

U krijgt:

23 schijfjes met alle James Bond-films, op dvd of blu-ray. De box bevat ook een leeg vakje om later Spectre in te stoppen. Die zit er niet bij, wegens nog volop in de bioscoop.

Voor liefhebbers van:

007. Moet daar nog uitleg bij?

En ook voor al de rest, want:

Ook al vindt u James een seksistische aansteller, zijn voorliefde voor sportwagens een schande in tijden van klimaatopwarming en zijn martini een cocktail voor losers, de Bond-films rijgen de memorabele momenten uit de cinemageschiedenis aan elkaar. Tot spijt van wie het benijdt.

Veelzeggende quote:

Fatima Blush, vertolkt door Barbara Carrera, in Never Say Never Again: "Hoe onvoorzichtig van me, ik heb je helemaal nat gemaakt." Waarop Bond: "Klopt, maar mijn martini is nog droog."

Totaal nutteloos weetje:

De film waar we net uit citeerden, is volgens sommige Bond-fans eigenlijk geen Bond-film. Never Say Never Again (1983), zelf een remake van Thunderball (1965), kwam er als gevolg van een dispuut over rechten en wordt om die reden beschouwd als niet tot de officiële lijst behorend. Wie de film zag, zal eerlijkheidshalve moeten toegeven: er valt iets te zeggen voor die verbanning.

Sons of Anarchy, Complete Collection

U krijgt:

7 seizoenen, 92 afleveringen, 30 schijfjes, op dvd of blu-ray.

Voor liefhebbers van:

Zware motoren en nog zwaardere jongens.

En ook voor al de rest, want:

Sons of Anarchy (2008-2014) levert een ronkende update van Shakespeare, met een strijd tussen een jonge knaap en zijn stiefvader, een speciale relatie tussen diezelfde jonge knaap en zijn moeder, en een tragische held in de persoon van gemotoriseerde schurk-met-een-goed-hart Jax Teller. Die wordt vertolkt door Charlie Hunnam, die bekend werd met deze serie over een criminele motorbende, en vervolgens gevraagd werd om de hoofdrol te spelen in de verfilming van Fifty Shades of Grey, maar daar bedankte hij voor. Slimme mens.

Veelzeggende quote:

Jax Teller: "Bloed maakt je verwant, maar loyaliteit maakt je familie."

Totaal nutteloos weetje:

De acteurs in Sons of Anarchy hebben zowat allemaal zelf met een Harley moeten leren rijden. Wat in het geval van Ron Perlman (die u kent als demon uit de niet bijster briljante film Hellboy) tot meerdere bijna-doodervaringen heeft geleid.

Hitchcock, The Ultimate Filmmaker Collection

U krijgt:

16 films op evenveel blu-ray-schijfjes.

Voor liefhebbers van:

Het werk van een van de beste regisseurs aller tijden, bijgenaamd The Master of Suspense (1899-1980).

En ook voor al de rest, want:

Hitch regisseerde onder meer Rear Window, North by Northwest, Psycho en The Birds. Ofwel zegt u dit van alles en hebt u intussen allang uw denkbeeldige hoed afgenomen, ofwel zegt u dit niks en kunt u nu het aanzienlijke gat in uw cultuur vullen.

Veelzeggende quote:

Eentje van de niet zo magere meester zelf: "Er bestaat iets dat zoet is en waar je toch niet dik van wordt: wraak."

Totaal nutteloos weetje:

Janet Leigh, in Psycho (1960) de vrouw aan de andere kant van het scherpe mes, is nadat ze zelf haar fameuze douchescène gezien had in het echte leven naar verluidt alleen nog maar in bad gegaan. Douchen durfde ze niet meer.