© BELGA

Meerderheid wil maaltijd- en ecocheques afschaffen

Open Vld-kamerleden Egbert Lachaert en Vincent Van Quickenborne hebben een wetsvoorstel ingediend om de eco- en maaltijdcheques af te schaffen en te vervangen door een nettovergoeding. Ook de andere Vlaamse regeringspartijen, N-VA en CD&V, zijn het voorstel genegen.

neac

Bijna 2 miljoen werknemers krijgen maaltijdcheques en ongeveer 1,5 miljoen ontvangen ecocheques. Dit zijn vouchers waarmee respectievelijk voedsel of milieuvriendelijke producten gekocht kunnen worden. Wat de cheques zo populair maakt, is het feit dat de werkgevers er geen belastingen of sociale bijdragen op moeten betalen.

© ISOPIX

Dat zou voor veel werkgevers ook meteen het enige voordeel zijn. “Het zou veel praktischer zijn om de vergoeding cash uit te betalen. We willen de cheques vervangen door een nettovergoeding die rechtstreeks op de rekening van de werknemer wordt gestort”, legt Lachaert uit. Volgens hem zijn zowel werknemers als werkgevers gebaat bij de hervorming. “Werknemers zijn af van die vervelende kaart en de kosten voor bedrijven daalt.”

Nu moeten werkgevers een vergoeding betalen aan uitgiftebedrijven zoals Sodexo en Edenred om de cheques uit te geven. Dat liep tot voor kort op tot 3 procent per cheque. Nu de elektronische cheques steeds meer zijn ingeburgerd, papieren maaltijdcheques werden in de vorige legislatuur al afgeschaft, zouden de kosten voor bedrijven gedaald moeten zijn. Dat blijkt niet het geval. De uitgiftebedrijven hebben hun winstmarges gewoon vergroot.

Nettovergoeding of extra vakantiedagen

Open Vld staat niet alleen met het voorstel. Ook meerderheidspartijen N-VA en CD&V steunen het voorstel. CD&V-er Stefaan Vercamer, die in het verleden al een soortgelijk voorstel deed, wil zelfs nog verder gaan. “Een werknemer moet kunnen kiezen tussen een netto maaltijdvergoeding of een storting van het bedrag op zijn loopbaanrekening, waardoor ze er later vakantiedagen mee kan kopen.”

VIA, de koepelorganisatie boven de uitgiftebedrijven is ervan overtuigd dat er door de afschaffing 8.500 jobs op de tocht zullen staan. Volgens de organisatie moeten ook alle werknemers een maaltijdvergoeding krijgen als het voorstel van Open Vld wordt aangenomen. “Het gelijkheidsprincipe in het fiscaal recht zorgt ervoor dat een belastingkorting niet beperkt kan worden tot dezelfde groep werknemers die vandaag de cheques krijgen.” Lachaert zegt ervan overtuigd te zijn dat daar een mouw aan te passen is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer