Direct naar artikelinhoud

Senaatsvoorzitter Sabine de Bethune (CD&V): 'Enige manier om doorbraak te forceren '

Geen product van de quota, maar wel een hevige voorstander ervan. Sabine de Bethune schreef mee aan de wet die vrouwen politiek een voet tussen de deur gaf. "Het blijft de enige manier om een doorbraak te forceren voor vrouwen op kieslijsten. Landen die ruim 30 procent vrouwelijke volksvertegenwoordigers tellen, hebben een of andere vorm van quota. Quota bespoedigen het proces."

Dat de quota nog geen complete gelijkheid hebben geforceerd bij een verkiezingsuitslag, of dat vrouwen het nog steeds met minder campagnegeld moeten doen, vindt De Bethune niet zo vreemd.

"Heel wat vrouwen waren bij de verkiezingen nieuwkomers. Dan is het normaal dat die niet meteen aan de kop van een lijst staan. En de campagnebudgetten zijn nu eenmaal groter voor wie een betere plaats heeft. Je moet zoiets tijd geven. Vergeet niet dat er in vijftien jaar een geweldige vooruitgang is geboekt. Vroeger zag je op de eerste rij in het parlement geen vrouwen. Nu bezetten ze de helft van de stoelen. Hetzelfde voor de lijsttrekkers of fractievoorzitters."

"Weet je, als het een kwestie van competentie was, dan zouden we allang aan fiftyfifty zitten. De kwaliteiten zijn gelijk verdeeld. Dat we er vandaag nog niet zijn, is omdat dat historisch zo is gegroeid."

In de politiek is sinds 1995 veel veranderd. Nu is het aan de andere maatschappelijke sectoren, meent De Bethune. "Aan de universiteiten, in raden van bestuur, rechtbanken, beursgenoteerde bedrijven... Ook daar is het belangrijk dat vrouwen een gelijke vertegenwoordiging krijgen. Gendergelijkheid moet in de hele samenleving centraal staan. We mogen niet op onze lauweren rusten."