Direct naar artikelinhoud

Nederlandse vrouw van 51 bevalt van tweeling voor haar dochter

RUMPT l De 51-jarige Maria Bertels uit Rumpt in Nederland heeft op 16 november een tweeling ter wereld gebracht voor haar dochter Femke. Bertels is daarmee de oudste draagmoeder van Nederland.

De 26-jarige Femke lijdt aan de taaislijmziekte cystic fibrosis, wat maakt dat het voor haar te riskant is om zelf kinderen te krijgen. Ze zou dan tijdens de zwangerschap minder medicijnen moeten slikken, waardoor haar longfunctie zou afnemen. Dat zou een gevaar voor haar eigen leven betekenen.

De gedachte dat ze misschien kinderloos zou blijven, was ondraaglijk voor Femke. Adoptie was echter geen optie. Bij haar geboorte was haar levensverwachting tien jaar. Inmiddels ligt die door verbeterde medicijnen op 35 à 40 jaar, maar daardoor komt ze voor adoptie niet in aanmerking.

Kinderen krijgen via draagmoederschap kon wel. Femke en haar vriend Léon spraken erover met de families aan beide kanten. Uiteindelijk besloten de ouders van Femke dat haar moeder Maria draagmoeder zou worden. Maar het probleem was daarmee niet opgelost, want draagmoederschap is in Nederland maar toegestaan bij vrouwen tot en met 45 jaar.

Uiteindelijk kwamen ze terecht bij de omstreden Italiaanse fertiliteitsdokter Severino Antinori in Rome. Die zag het plan zitten, ook al houdt hij zich vooral bezig met ivf-behandelingen en niet zozeer met draagmoederschap. Antinori kon de twee echter niet meteen helpen, omdat het bevruchten van de eicel van Femke met zaadcellen van Léon in Italië bij wet verboden is. In de Russische hoofdstad Moskou kon het wel.

Twee bevruchte eicellen werden vorig jaar in maart bij Femkes moeder ingebracht. Twee weken later konden ze een zwangerschapstest doen en het bleek raak te zijn. Op 16 november werden in een ziekenhuis in Gorinchem Mika en Luna geboren.

"Toen ik de tweeling zag, had ik niet het gevoel: 'Die zijn van mij.' Het zag er heel vertrouwd uit, Luna en Mika in de armen van Femke en Léon", zegt Maria Bertels in de Nederlandse krant Algemeen Dagblad. "Ik ben eigenlijk alleen een oma die wat eerder oppast dan iedere andere grootmoeder."

Volgens Maria waren de laatste weken van de zwangerschap het zwaarst. "Ik hield veel vocht vast en had een te hoge bloeddruk. Ik durfde daarom ook niet naar huis." (TS)