Direct naar artikelinhoud

Analisten voorspellen snelle dood HD DVD

Analisten verwachten dat de HD DVD-technologie voor hogedefinitie-dvd's een snelle dood te wachten staat nu de Amerikaanse filmstudio Warner Bros exclusief in zee gaat met het concurrerende Blu-ray. De amusementssector is al ruim een jaar verwikkeld in een felle strijd om de hogedefinitie-dvd, die onder meer een veel betere beeldkwaliteit biedt dan de klassieke dvd. Het Japanse elektronicaconcern Toshiba verzamelde een reeks partijen rond het HD DVD-formaat. Zij nemen het op tegen het Blu-raykamp. Blu-ray werd vooral ontwikkeld door het eveneens Japanse Sony. Vlak voor de opening van CES raakte bekend dat Warner vanaf mei enkel nog films uitbrengt op Blu-ray. Tot nu toe steunde de 'major' beide kampen. Volgens The New York Times bood Sony Warner een belangrijke financiële vergoeding als het Blu-ray exclusief zou steunen. Mogelijk gaf dat de doorslag.

Warner is de grootste uitgever ter wereld van dvd's en een van de grootste filmstudio's ter wereld. Analisten denken dat Warner het begin van het einde van HD DVD inluidt. Doorslaggevend is dat er al veel meer Blu-rayfilms verkocht worden en dat zal alleen maar toenemen. De vraag is hoe lang de dvd het zal uithouden.

Microsoft sluit akkoorden met filmmaatschappijen

Microsoft heeft een reeks akkoorden gesloten met tv- en filmbedrijven voor zijn diensten Xbox Live en MSN. Microsoft gaat in samenwerking met NBC op MSN een speciale olympische website bouwen die toegang zal bieden tot 3.000 uur beeldmateriaal. Surfers zullen de beelden die ze krijgen uit Peking kunnen aanpassen aan hun persoonlijke behoeften. De site moet een visitekaartje worden voor Silverlight, nieuwe software van Microsoft waarmee webpagina's beter omkunnen met videobeelden en animatie. Voorts zullen filmhuizen Walt Disney en MGM en tv-zender CBS films en series leveren voor Xbox Live, de internetdienst voor spelletjes.