Direct naar artikelinhoud

Oud-VS-minister: Obama geloofde niet in eigen strategie

President Obama had vanaf 2010 weinig geloof in de Afghanistanstrategie van zijn regering. Hij was zelfs ronduit sceptisch of de nieuwe aanpak van de oorlog waartoe hij had besloten, wel zou slagen. Dat schrijft Obama's oud-minister van Defensie Robert Gates in zijn memoires.

Gates is in Duty: Memoirs of a Secretary at War, vrij kritisch over Obama's leiderschap in de aanpak van diverse militaire kwesties. De minister leidde het Pentagon tussen 2006, onder president Bush, en 2011 toen hij aftrad.

Met betrekking tot de Afghanistan-oorlog, omschrijft Gates de president als een man die steeds meer gefrustreerd raakte. Ook had Obama steeds meer twijfels over zijn hoogste commandant ter plekke: de door hem zelf aangestelde generaal David Petraeus.

De ongezouten kritiek van Gates is pikant omdat hij door Obama speciaal was verzocht aan te blijven nadat de Democraat in 2008 had gewonnen. Ook is het zeldzaam dat een oud-bewindman, zeker van Defensie, zich zo kritisch uitlaat over een zittende president. De oud-minister laat in het ruim 600 pagina's tellende boek verder geen spaan heel van vicepresident Joe Biden, tegenstander van het sturen van meer troepen naar Afghanistan.

'Geen vertrouwen'

Volgens Robert Gates had Obama er al begin 2010 geen geloof meer in dat de Amerikaanse troepenversterking in Afghanistan zou slagen. De president had toen met grote tegenzin besloten, na uitvoerig en lang overleg met Gates en zijn adviseurs, tijdelijk zo'n 30.000 extra soldaten te sturen om de slepende en bloedige oorlog te redden.

Gates zegt dat Obama de juiste beslissing had genomen inzake Afghanistan. Alleen had hij erop moeten vertrouwen dat de militaire aanpak zou werken. "Hij gelooft niet in zijn eigen strategie", schrijft Gates die acht presidenten diende. "Hij beschouwt deze oorlog niet als de zijne. Het gaat hem er alleen om te vertrekken. Hij is sceptisch, zo niet overtuigd dat het niet zal slagen."

De twijfels van Obama werden aangewakkerd door de Witte Huis-adviseurs die vanaf het begin tegen de nieuwe Afghanistanstrategie waren. Zij brachten hem steeds negatieve nieuwsberichten om aan te tonen dat de aanpak niet werkte.

Gates is in het boek ook kritisch over zijn eigen beoordelingsvermogen. Hij bekent dat hij aanvankelijk tegen de Navy SEAL-missie was in Pakistan waarbij Osama bin Laden werd gedood.