Direct naar artikelinhoud

Muur blijft Berlijn politiek verdelen

Bijna 24 jaar is het geleden dat de Berlijnse Muur werd neergehaald. Maar of hij inmiddels al helemaal weg is? Een kaart die de lokale politieke voorkeuren weergeeft, legt bloot dat de beruchte scheidingswand in zeker één opzicht de tijden heeft overleefd.

"Der Osten wählt rot", oftewel 'het oosten kiest rood". De slogan van Die Linke, de erfgenaam van de communistische partij van de voormalige DDR, was in de aanloop naar de verkiezingen alomtegenwoordig in oostelijk Berlijn. Vandaag, twee dagen na de stembusgang, blijkt dat die slogan een goede voorspelling was. Die Linke is in de meeste wijken in het oosten van de Duitse hoofdstad nog altijd de populairste partij.

Hoezeer de al lang verdwenen Berlijnse Muur daarbij een rol speelt, mag blijken uit bovenstaande kaart. De populariteit van Die Linke start of stopt in de meeste gevallen precies op de plek waar tot 24 jaar geleden de twee werelden door een betonnen wand van elkaar gescheiden werden.

Voor het aanhoudende succes van oud links in het oosten bestaan veel verklaringen. Zonder twijfel heeft het iets te maken met het verlangen naar een verdwenen, minder vrije, maar wel als veiliger ervaren wereld, de zogenaamde Ostalgie.

Een niet te onderschatten factor is ongetwijfeld ook Linke-boegbeeld Gregor Gysi. Een charismatische, bijzonder eloquente oude communist die vooral in het oosten van zijn stad nog altijd een grote aanhang heeft.

Dankzij de goeie resultaten in oostelijk Berlijn (en bij uitbreiding bijna het hele oosten van Duitsland), haalde Die Linke bijna negen procent. Drie procent minder dan in 2009, maar de partij mag zich met dit resultaat wél de derde partij van Duitsland noemen.