Direct naar artikelinhoud

Zomerse witte

In de zomer willen we enkel wijnen die 'passen bij het moment'. Onze voorkeur voor regio's of voor wit of rood lijkt plots van geen tel meer. Bij volle zon kiezen we voor rosé, maar bij het slaatje na het aperitief moet wat anders. En soms gaat het dan weer richting stevig rood. Hier alvast enkele suggesties van onze vaste wijnmedewerkers. O ja, in de zomer wordt er vooral véél gedronken. Opletten dus bij wijnen met meer dan 13% alcohol.

Domaine des Grandes Espérances, Touraine 2011

Vlotte, maar ook erg precieze sauvignon blanc, met typerende kruisbes, citrus en een vleugje kiwi en denappel. In de mond expressief, met groenfrisse toetsen en rijpe citrus in de afdronk. Genieten.

Wineshare, € 7,75

La Cave d'Augustin Florent, Bourgogne Aligoté 2011

Bloesem, wit fruit, vleugje honing, kalk, granny smith, fijne zuren. Lichtvoetig van karakter met een droge, minerale finale. Perfecte aperitiefwijn met niet te veel alcohol (12%).

Carrefour, € 7,39

Domaine de L'Ecu 'Gneiss', Muscadet Sèvre & Maine 2010

Rijk en gul van neus, perenstroop, appeltjes, gerookt, mineraal, discreet in de mond, met voldoende materie en een fijne afdronk verrijkt door een minerale eindtoets. Perfect bij gegrilde gamba's en Aziatische gerechten. (12%)

Wineshare, € 12,50

Montinho Antáo Vaz-Encruzado-Viognier, Alentejo 2012

Natte steen, krijtrots, pompelmoes, perzik, groene ananas, witte aalbes. In de mond licht en fris met retour van citrus. Frivole terrasjeswijn met bittertje in de afdronk. (13%)

Delhaize, € 4,59

Casale Vecchio (Farnese), pecorino, Terre de Chieti IGT 2012

Complexe neus, bloemen, gedroogd gras, ananas, citrus, zoet brood. Op de tong rond en speels tegelijk. Relatief korte en zachte afdronk. Risicoloze party wine.

Delhaize, € 6,99

SPRANKELENDE ROSÉ

Raventos i Blanc 'Conca del Riu Anoia' Rosé Brut, Barcelona Cava 2010

Licht in tint en neus: finesse met framboos, expressie van klein rood fruit, fresia, sur lattes invloed. Delicate textuur op de tong, fijne bubbels. Overtuigende cava voor bij aperitief en tapa's.

Young Charly, € 13,21

Honoré Louis Brut Rosé, Crémant de Bourgogne

Medium-zalmroze. Zuiver fruit, goede zuurgraad, room en aardbeien, frambozen. In de mond evenwichtig, aangenaam, zuiver zonder bitter, zilte eindtoets gecompenseerd met gulle dosering van toegevoegde suikers. (12%)

Carrefour, € 6,29

Parxet 'Titiana' Brut Rosé Pinot Noir, Cava

Bonbonroze. Elegante neus met aardbei en karamel, aalbessengelei, rozen. In de mond erg rond, makkelijk, met nadruk op romigheid. Pleziercava voor op het terras. Mooi bij aardbeientaart of -sorbet. Best flink koelen. (12%)

La Riojana, € 15,35

ROSÉ VOOR HET TERRAS

Château Vignelaure Rosé, Coteaux d'Aix en Provence 2012

Modieuze, lichte tint van gekookte zalm. Discrete neus met na walsen klein rood fruit (framboos), suikerspin, granaatappel en een vleugje wilde kruiden. Op de tong delicaat, fijn, met goede puntige zuren. Schitterende aperitief en terrasjeswijn. (13,5%)

Rabotvins, € 13,50

Jean-Luc Colombo Les Pins Couchés, Méditerrannée IGP 2012

Kleurtje van Provence-rosé. Mooie, expressieve syrah-neus, zwart fruit, citrus en lychee. Frisheid die ook in de mond aanhoudt, evenwichtig, fijn, zuiver. Kortom, foutloos parcours.

Mampaey, € 14,08

Domaine des Aspras 'Les Trois Frères' (bio), Côtes de Provence 2012

Fruitbom: aardbei met witte suiker, diepte, floraal, verleidelijk. Mond met materie, vetjes, mocht misschien iets hoger in zuren. Vleugje witte peper in de afdronk. Kan ook als maaltijdrosé.

Colruyt, € 7,15

Château Les Mesclances Rosé, Côtes de Provence 2012

Mooie lichte zalmkleur. Aangename neus met klein rood, maar ook wat exotisch fruit en lentebloemen. Evenwichtig op de tong, terugkeer van citrus, eindbittertje gemaskeerd door hint van zoet.

Delhaize, € 5,99

MAALTIJDROSÉ

Niepoort Rosé 'Rédoma', Douro 2011

Hout- en fumétoets, floraal, mandarijnzeste, perzik, peer, drop, cassis. In de mond veel materie, vette textuur, brede schakering, fijne zuren. Gastronomische rosé. (12%)

Young Charly, € 8,43

Clos La Rivière Rosé, Saint Chinian 2012

Zalmroze tint met oranje rand. Aroma van aalbes, framboos, room, kruiden. Meer zuiders karakter met puntje restzoet. Zomaar voor het plezier. Kan ook bij een aardbeientaartje of -sorbet.

Rabotvin, € 7,20

Clos dels Oms 'Merlot', Penedés 2012

Clairettekleur ofte tomatenschiltint. Vetjes qua neus, wat aardbei met room en cassis. Soepele aanzet, vlezig, makkelijk, opnieuw romig en rond. Doordrinkrosé die ook perfect past bij een carpaccio van rund.

La Riojana, € 8,17

Tagus Creek Shiraz-Touriga, Tejo 2012

Opnieuw tint van tomatenschil. Eclatant fruit, aardbeientaart, rode snoepjes, zesty, discreet in de mond, lichtjes vet van tonggevoel, evenwichtig, makkelijk, soepele afdronk zonder bitter.

Delhaize, € 4,99

W. Franz Leth Saint-Laurent Reserve 2011, Wagram 2011

Verleidelijke neus van zwarte kers en room, vanille. Rond, smakelijk, geconcentreerd, vlezig ongecompliceerd, genereus fruit. Origineel, weinig tannine. Vlezig. Lichtjes gekoeld op z'n best.

Rabotvins, € 12,70

Jean-Luc Colombo 'Les Fées Brunes', Crozes-Hermitage 2010

Klassieke, fruitige syrahneus, met rode neusjes, cassis, vlierbes. Structuur, frisse zuren die er een zomerwijn van maken en voldoende materie. Houdt van stukje gegrild lamsvlees.

Mampaey, € 13,38

Les Truffiers, Côtes du Rhône 2012

Medium robijnrode tint. Lichtjes verdunde neus, met discreet bessenfruit en een vleugje kruiden. Speelse aanzet, wat ongepolijst met alcohol- pikantje, rechtdoorzee maar correct. Zomerse picknick en luie-namiddagwijn.

Delhaize, € 13,90 (3 L)

VLEZIG ROOD

Rasgo (Carabal), Ribera del Guadiana 2008

Ruby-portneus, sappig, vet, met gekonfijt fruit, griotte en zoethout. Leisteen, geconcentreerd fruit ook op de tong, goed verweven geheel, finale sucrositeit. Ideaal bij kruidenkeuken, groentegrillades, aardappeltjes uit de oven met oregano en tijm.

La Riojana, € 10,97

Elena Walch Lagrein, Alto Adige DOC 2011

Vette neus, rond en rijp fruit, kruidig, drop, laurier. In de mond sappig en geconcentreerd, met een tanninebittertje maar evenwichtig met een lange afdronk, almkruiden in de afdronk. Best originele zomerwijn.

Young Charly, € 11,36

Meno Buio, Carignano del Sulcis 2011

Neus van wilde kruiden, viooltjes, romig en kruidig, olijven, mirabel, laurier. In de mond evenwichtig, fris, amarone- en vermouth-toets. Wat ongepolijste en wilde afdronk, zoals vaak bij carignan. Originele fles.

Colruyt, € 7,55 (0,5 L)

BUITENBEENTJES

Verget du Sud 'Au fil du temps', Vin de Pays de Vaucluse

Rode kers, zeer puur, sappig, neus van kriekenbier, garrigue. Rond van textuur met een natuurlijke sappigheid, duidelijk zuiders karakter. Licht maar lekkere allrounder die je fris kunt schenken. (13% alc)

WineShare, € 6,65

Manoir Grignon 'Chardonnay', Vin de Pays d'Oc 2012

Rokerig hout en kruidige ouverture. In de mond geconcentreerd, hint van gedroogde witte krenten. boterig en filmend van textuur, merkwaardige afdronk met kruidenretour en zouten. Charmezanger. Zingt liefst bij gegrilde visjes op de grill.

Alvo, € 4,99

Txomin Etxanis, Getariako Txakolina 2012

Ouverture met een nerveuze frisheid die wordt teweeggebracht door resterend koolzuurgas. Appeltjes en rijpe peer in de neus. Vlotte drinker ondanks de hoogtonige zuurtjes, zeg maar 'smoelentrekkers'. Laag alcoholgehalte. (11%)

La Riojana, € 10,32