Direct naar artikelinhoud

Leading lady JPMorgan stapt op

Het hoofd beleggingen Ina Drew (54) stapt op bij Wall Streetbank JPMorgan. Zij wordt verantwoordelijk gehouden voor het verlies van minimaal 2 miljard dollar dat de Amerikaanse bank met riskante beleggingen heeft geleden.

JPMorgan Chase vervangt chief investment officer Ina Drew per direct door Matt Zames. Dat maakte CEO Jamie Dimon bekend. Drew is een van de sterren op Wall Street.

De grootste bank van de VS maakte eind vorige week bekend dat het sinds begin april 2 miljard dollar (zo'n 1,5 miljard euro) heeft verloren bij gespeculeer met riskante producten. Topman Dimon sprak van "ongehoorde fouten, slordigheden en slechte beslissingen". Hij kondigde toen aan dat de bank zou onderzoeken wat er fout is gegaan en dat "disciplinaire acties" ondernomen zouden worden.

Ina Drew wordt nu als hoogste verantwoordelijke de uitgang gewezen. Zij is als chief investment officer hoofd van de afdeling waar de speculatiefouten werden gemaakt die de bank vorige week in problemen brachten.

Haar vertrek was niet vanzelfsprekend, omdat zij in de sector bekendstaat als een van de beste traders op Wall Street. Haar ontslag werd niet direct aanvaard door het bestuur van JPMorgan, omdat ze in het verleden erg goede prestaties neerzette. Twee ondergeschikten van Drew die bij de handelsactiviteiten betrokken waren, zullen ook gevraagd worden het concern te verlaten.

Miljoenenbonus

Dat gokken loont, zelfs als het een bank als JPMorgan Chase 2 miljard dollar kost, bewijzen de loonbrieven van Drew. Vorig jaar verdiende zij dankzij bonussen en optieplannen 15,5 miljoen dollar (12 miljoen euro).

Uit gegevens die haar werkgever publiceert bij het jaarverslag, blijkt dat Drews salaris vorig jaar 729.000 dollar bedroeg. Daarbij kwam een storting in haar pensioenfonds van 563.000 dollar. Maar ze kreeg vooral een bonus van 4,7 miljoen euro, en daar was een goede reden voor. Mevrouw Drew, zo vermeldt het document, "verdiende geld voor de aandeelhouders door risicomanagement over een breed spectrum van markten en valuta's". Daarbij werd ze bijgestaan door een "managementteam dat zijn zaakjes kende" en dat door haar was samengesteld. Verder kreeg ze 7,5 miljoen in aandelen en ruim 2 miljoen in opties op aandelen.

Gegokt en verloren

Ze was daarmee de op twee na best betaalde werknemer van de bank, voor zover de bedrijfsdocumenten dat weergeven. Maar over twee jaar gemeten verdiende alleen de allerhoogste bij JPMorgan, James Dimon, meer. Drew verdiende 31,4 miljoen dollar, Dimon bijna 44 miljoen. Van de handelaar die de 2 miljard verspeelde, Bruno Michel Iksil, zijn geen inkomensgegevens gedeponeerd.

Iksil handelde in derivaten, financiële producten die waren bedoeld om zijn bank in te dekken tegen risico's op de rentemarkt. Maar met dezelfde producten kan ook gewoon worden gegokt en dus verloren. In een interview met tv-zender NBC noemde CEO Dimon de fouten die zijn bank had gemaakt "kolossaal" en hij zei dat er geen excuses voor waren.