Direct naar artikelinhoud

Belgische wielertoerist overleden op top Mont Ventoux

Donderdag is een Belgische wielertoerist van 43 gestorven aan een hartaanval net toen hij van zijn fiets stapte op de top van de Mont Ventoux. Dat meldt de Franse krant Vaucluse Matin.

De man was de beklimming van 21,5 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 11 procent begonnen aan de zuidkant van de berg. Kort na 16 uur bereikte hij de top (1.912 meter), maar zakte toen ineen. Zijn vrouw had hem in de auto gevolgd en verwittigde meteen de hulpdiensten. De brandweer van Bedoin was snel ter plaatse, net zoals een medisch team uit Avignon per helikopter. De man kon niet meer gereanimeerd worden.

Elk jaar sterven wielertoeristen door de Mont Ventoux te beklimmen, maar de Franse krant benadrukt dat dergelijk drama uitzonderlijk is. Volgens de brandweer overlijden er jaarlijks minder dan 10 fietsers aan een hartaanval. De krant wil zijn lezers eraan herinneren "dat de beklimming van de Ventoux een geweldige inspanning vergt en dat het sterk aan te raden is goed voorbereid te zijn".

Sportarts Guy De Schutter (UZ Antwerpen) staat jaarlijks de 2.000 Vlamingen bij die onder begeleiding van sportvereniging Sporta de berg op fietsen. "Zo'n inspanning kan niet gebeuren zonder voorafgaande medische keuring. Een cardiologisch onderzoek is niet sluitend, natuurlijk. Er zullen altijd mensen door de mazen van het net vallen, maar in de jaren dat ik op de Mont Ventoux heb gestaan, is er nooit iemand overleden. Mensen vallen wel en breken iets, maar dat is logisch voor onervaren fietsers."

In de Tour de France van 1967 stierf de Britse profrenner Tom Simpson, die toen in Gent woonde, op de Mont Ventoux.