Direct naar artikelinhoud

Het geld van Obama is bijna op

Alle ogen zijn dezer dagen gericht op Washington, waar Democraten en Republikeinen in ware Hollywoodstijl een thriller opvoeren. De inzet? De verhoging van het Amerikaanse schuldplafond van 14.300 miljard dollar, dat dinsdag bereikt wordt. Hoe dichter bij die deadline, hoe meer de markten zich roeren. Ook in Europa.

De Amerikaanse president Barack Obama deed gisteren een ultieme oproep om alsnog een compromis te vinden. Volgens Obama is het nu tijd om 'AAA-leiderschap' te tonen, verwijzend naar de triple A-rating die de VS als gevolg van de al wekenlang durende ruzie tussen Democraten en Republikeinen dreigen te verliezen. "De tijd is bijna op. We hebben maar tot dinsdag. En vergeet niet: een lagere rating is een belastingverhoging voor iedereen. Dat zou onvergeeflijk zijn", drukte Obama de onderhandelaars op het hart.

Voor de Verenigde Staten staat er veel op het spel. Als er tegen dinsdag geen oplossing wordt gevonden, dan zal de overheid geen geld meer hebben om ambtenaren hun lonen te betalen, steuntrekkers uitkeringen te geven en bedrijven voor overheidsopdrachten te vergoeden. Als de politieke impasse verder aansleept, dan dreigen de VS vrij snel ook de rente op hun staatsobligaties niet te kunnen betalen en is er sprake van een default of wanbetaling.

"Wat dan zal gebeuren kan en wil niemand zich voorstellen. Als de VS in default gaan, dan vrees ik dat we in een scenario komen dat erger is dan Lehman Brothers", zegt Carsten Brzeski, economist bij ING. De val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers gaf in september 2008 het startschot voor de ergste financiële en economische crisis sinds de Tweede Wereldoorlog.

Hoe dan ook is het economische plaatje voor de VS allesbehalve rooskleurig. De economische groei bedroeg in het tweede kwartaal een flauwe 1,3 procent op jaarbasis. In het eerste kwartaal was er volgens herziene cijfers sprake van amper 0,4 procent groei. Een recessie gluurt om de hoek.

Ook in Europa vertraagt de economische groei, weliswaar niet zo erg als in de VS. Een lagere groei betekent dat eurolanden als Italië en Spanje het moeilijker krijgen om hun begrotingstekorten af te bouwen. Beleggers namen de voorbije dagen de twee landen zwaar onder vuur. Spanje, waar de regering-Zapatero vervroegde verkiezingen heeft afgekondigd, hangt zelfs een nieuwe ratingverlaging door kredietbeoordelaar Moody's boven het hoofd.

België deelt in de klappen die Italië en Spanje krijgen. Het renteverschil met Duitsland liep op tot een nieuw record van meer dan 180 basispunten.