Direct naar artikelinhoud

Di Rupo en Sarkozy geven Dexia extra ademruimte

België en Frankrijk hebben een nieuwe deal afgesloten voor de tijdelijke staatsgaranties die de ontmanteling van Dexia mogelijk moet maken. Dat bevestigde premier Elio Di Rupo op het binnenplein van het Elysée in Parijs, na een onderhoud van vijftig minuten met de Franse president Sarkozy. Kristof Windels en Emmanuel Vanbrussel

wee voor tien, Rue du Faubourg-Saint-Honoré, nummer 50, gisterochtend. Een netjes gepoetste Citroën C6 komt gezwind de binnenplaats van het Elysée oprijden. Eens gestopt, stapt de Belgische premier al even gezwind uit. Geen moeilijkheden om de jas aan te trekken deze keer - zoals in Nederland een paar weken geleden -, geen zenuwen blijkbaar ook, alles gaat bijzonder snel. Sarkozy staat immers bovenaan de trappen te wachten. Di Rupo krijgt een warme handdruk, zo eentje waar ook de linkerhand voor wordt gebruikt. Sarko trekt de bekende glimlach richting camera's, Di Rupo doet hetzelfde, en weg zijn de heren.

Vijftig minuten zaten Di Rupo en Sarko samen. Een hartelijk gesprek, kon een Franse délégué van de president achteraf verzekeren. "Ze zaten over de meeste zaken op dezelfde lijn." Politieke bloedbroeders zullen beide heren allicht nooit worden, toch zeker niet op dit moment. Daarvoor is Di Rupo iets teveel socialist, en moet Sarko momenteel net iets te veel strijd voeren tegen socialisten.

Natuurlijk kreeg de Belgische premier een vraag over de Franse presidentskandidaat François Hollande, na zijn ontmoeting met Sarkozy. "Hoopt u dat de opvolger van Sarkozy Hollande wordt", luidde het. Di Rupo zag het aankomen en liet amper uitspreken. "Ik ben hier niet om over de Franse toekomst te spreken."

Waar hij wél voor naar Parijs afreisde, was om het over Dexia te hebben. Tijdens het onderhoud met Sarkozy bleef dat vrij algemeen en kort. Na het verlaten van het Elysée had Di Rupo even verderop nog een technisch onderhoud met premier François Fillon. Di Rupo bevestigde gisteren dat er na lang onderhandelen tussen de Belgische en Franse ministers van Financiën een nieuwe deal is gesloten. Hij gaf geen details, maar die raakten bekend.

Dexia Bank België gaat zijn gulle kredietlijn richting zijn vroegere moedergroep Dexia-holding afsluiten, waardoor de Belgische bank afgeschermd is. In ruil komen er 17 miljard euro 'ongedekte' staatsgaranties voor de spartelende holding, wat betekent dat de staten het betaalrisico op zich nemen.

Volgens de eerder afgesproken verdeelsleutels neemt België daar 60 procent van voor zijn rekening. Maar mogelijk wordt daar een mouw aan gepast. Di Rupo staat in open voor de oproep van de groenen tot een heronderhandeling van de verdeelsleutel.

Versnelling hoger

De N-VA noemt de ongedekte staatsgarantie "een onnodig risico." In de omgeving van Di Rupo werd beklemtoond dat het niet om bijkomende garanties gaat. Met die 17 miljard euro erbij komen de staatsgaranties dicht bij het plafond van 45 miljard euro dat door Europa voorlopig ingesteld is.

Sarkozy liet weten aan Di Rupo dat hij een versnelling hoger wil schakelen bij de afwikkeling van het Dexia-dossier. De Belgische premier stelde dat op prijs. De gesprekken met de Europese Commissie kondigen zich aan als "moeilijk", zo heeft eurocommissaris voor Mededinging Joaquin Almunia gezegd.

Di Rupo had het in zijn onderhoud met de Franse president ook over Dexia-CEO Pierre Mariani. De Belgische premier liet verstaan dat hij een gouden handdruk voor Mariani onaanvaardbaar vindt. Volgens Franse bronnen kan Sarkozy zich daar helemaal in vinden.

Voorts besprak Di Rupo op het Elysée nog de voorbereidingen van de Europese top van 1 en 2 maart. Volgens een raadgever van de Franse president toonde het onderhoud met name de "sterke convergenties" tussen Brussel en Parijs op Europees vlak. Tot slot kwam ook de crisis in Syrië nog ter sprake. Di Rupo betuigde zijn medeleven over de dood van de Franse fotograaf Remy Ochnik, die samen met journaliste Marie Colvin omkwam bij bombardementen in het Syrische Homs. Hij bevestigde ook dat de druk op het regime nog verhoogd moet worden. Het is noodzakelijk dat "de blokkeringen in de VN-Veiligheidsraad worden opgeheven", klonk het nog.

Di Rupo sprak later in zijn onderhoud met Fillon ook nog over de Eurostar-halte in Rijsel. Londen wil het station op Franse bodem geschrapt zien om de illegale migratie naar het Verenigd Koninkrijk af te remmen, maar daar is Di Rupo niet mee opgezet.