Direct naar artikelinhoud

Sam Louwyck wint Vlaamse Cultuurprijs voor Film

Hij begon als danser, maar is vandaag een internationaal gevierd acteur die ondanks zijn 'harde kop' ook moeiteloos verfijnde personages aankan. Nu wint Sam Louwyck de Vlaamse Cultuurprijs voor Film.

"Onvoorstelbaar grappig", zo werd Sam Louwyck unaniem geprezen na de eerste aflevering van De slimste mens. Dat hij meteen was uitgeschakeld deed er weinig toe, een vol uur lang was het schuddebuiken.

Maar ondanks zijn indrukwekkende cv van (hoofd)rollen in internationale films deed de naam Sam Louwyck bij het brede publiek in Vlaanderen niet meteen een belletje rinkelen. En toch: momenteel is Louwyck te zien in twee Belgische films, Belgian Disaster en D'Ardennen. Binnenkort verschijnt de actiefilm Emperor, over Karel V, van regisseur Lee Tamahori.

Als danser bij Les Ballets C de la B danste Louwyck over heel de wereld. Zijn eerste filmrolletje was in de clip van dEUS' 'Theme from Turnpike' uit 1996. De echte doorbraak kwam er met zijn vertolking van Windman in Tom Barmans filmdebuut Anyway the Wind Blows. Nu wordt hij gelauwerd om zijn "unieke en veelzijdige stijl", net als zijn "kosmopolitisch karakter en coherentie op het vlak van kwaliteit".

Oorspronkelijk speelde hij vooral dansers op het witte scherm, maar gaandeweg werd zijn repertoire uitgebreid met bijzondere types als de dove gitarist (in Ex Drummer), de West-Vlaamse maffiabaas (in Rundskop), en de stugge honingboer (in het voor een Gouden Palm geselecteerde Le Meraviglie).

Van het dansen heeft Louwyck afscheid genomen, zijn hart ligt nu volledig bij acteren. "In film kun je heel fijn in detail werken, bij dans moet alles altijd uitvergroot worden terwijl ik graag voortborduur op iets." Volgens Michaël R. Roskam pakt vooral zijn mysterieuze verschijning. "Hij kan vijf minuten in de zetel zitten, en nog blijf je kijken."

Geen typecasting

Hoewel Louwyck uitblinkt in minder verfijnde, om niet te zeggen onbehouwen types, wil hij zulke rollen niet zijn handelsmerk noemen. "Ik heb natuurlijk een harde kop en een erg intuïtief spel, maar ik waak ervoor dat het geen typecasting wordt. Zo zal ik ook te zien zijn als kunstenaar met depressie en rebelse lutheraan: niet bepaald harde types."

Roskam beaamt: "Je merkt dat hij, als voormalig danser, zijn lichaam heerlijk goed beheerst. Hij kan stoer zijn, vrouwelijk of ingetogen. Elke keer zie je ontegensprekelijk Sam Louwyck en toch doet hij je vergeten dat je hem al eerder zag. Vooral zijn buitenlandse uitstappen tonen zijn enorme veelzijdigheid."

In de Cultuurprijs ziet Louwyck een "totaal onverwachte" erkenning van zijn werk als acteur. Toch zit zijn taak er nog niet op: "Ik heb nog veel te leren én te vertellen aan het publiek."