Direct naar artikelinhoud

Ex-president Georgië scoort nu ook in Oekraïne

Micheil Saakasjvili (47), de voormalige president van Georgië, is vandaag de populairste politicus van Oekraïne. Zijn doel: de verdere opmars van Russische troepen verhinderen.

Saakasjvili werd in mei benoemd als gouverneur van de provincie Odessa, officieel om er de corruptie te bestrijden. Maar hij maakt geen geheim van zijn aversie tegenover Moskou.

"Er is één iets wat u van mij moet begrijpen", zei hij gisteren in een interview met The Guardian. "Ik haat Vladimir Poetin. Ik ben in Oekraïne omdat dit ook mijn oorlog is, de lotsbestemming van mijn leven wordt hier beslist. We moeten hem stoppen."

De transfer van Saakasjvili, een persoonlijke vriend van Amerikaans ex-president George W. Bush, zorgt voor ophef in de landen van de voormalige Sovjet-Unie. Het is ongezien dat een gewezen verkozen staatshoofd van land verandert om er in de regionale politiek van nul te herbeginnen.

Saakasjvili werd niet verkozen maar als gouverneur aangezocht door de Oekraïense president Petro Porosjenko omwille van zijn indrukwekkend cv. Als 28-jarige afgestudeerde van Columbia Law School gooide hij zich in 1995 in de politiek in Georgië om er te strijden tegen de corruptie. Saakasjvili werd er als 37-jarige president in 2004 en zou dat blijven tot 2013. In die tussentijd daalde de corruptie aanzienlijk maar in 2008 vocht hij ook een vijfdaagse grensoorlog uit met Rusland om het betwiste gebied Zuid-Ossetië.

In Oekraïne staat hij nu terug tegenover de Russen, die er de Krim annexeerden en pro-Russische separatisten bewapenen in Oost-Oekraïne. Saakasjvili is bang dat Odessa in de toekomst aan de beurt kan zijn. De havenstad aan de Zwarte Zee maakt deel uit van wat Poetin als het historische Novorossiya beschouwt, de invloedssfeer van Moskou.

De spanning tussen Oekraiense nationalisten en pro-Russische betogers is er erg groot. In mei vorig jaar kwamen 46 pro-Russische betogers er om in een brand tijdens gewelddadige rellen. "Als het Russisch regime niet snel desintegreert, zullen we op een dag allemaal weg zijn", waarschuwt Saakasjvili in het interview.

De confrontatie die hij met Moskou vreest zou weleens sneller kunnen komen dan verwacht. In Bessarabië, dat deel uitmaakt van zijn provincie Odessa, 'verkozen' de mensen onlangs een alternatieve, pro-Russische, gouverneur die Saakasjvili de wacht aanzegde. Bessarabië ligt naast Transnistrië, een separatistische provincie van Moldavië wiens bewind door Moskou militair wordt gesteund.