Direct naar artikelinhoud

Gemeenten willen af van de eigen scholen

Het aantal steden en gemeenten dat overweegt een punt te zetten achter hun eigen onderwijsnet, neemt spectaculair toe. 'Gemeenten denken te besparen door hun scholen af te stoten, maar dat is niet altijd het geval.'

Van Halle over Herne tot Oostende: gemeentescholen worden stilaan een blok aan het been. Bij het Christelijk Onderwijzersverbond (COV) kwamen vorig schooljaar een tiental dossiers binnen van steden en gemeenten die niet langer zelf schooltjes willen uitbaten. In voorgaande jaren kreeg het COV slechts sporadisch een zaak toegestuurd.

"Sowieso zijn gemeentebesturen niet geneigd om een dergelijke maatregel aan te kondigen vlak voor de verkiezingen", zegt Leo Van den Bergh van COV. "Het mag dus niet verwonderen dat het aantal dossiers toeneemt vlak daarna. Maar de opstoot is dit keer massaal. En dat heeft alles te maken met de besparingen die besturen moeten doen."

Gezien de economische crisis moeten ook de gemeenten de tering naar de nering zetten. Op tal van plekken werden al ontslagen en herorganisaties aangekondigd. Toen een paar maanden geleden bleek dat de gemeenten ook zelf zullen moeten instaan voor het betalen van pensioenen van ambtenaren, werd de drang om te besparen nog groter.

"Die maatregel zal de komende jaren 100 miljoen euro per jaar extra kosten", zegt Jan Leroy van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). "Het water staat gemeenten aan de lippen. Er zullen de komende maanden drastische keuzes gemaakt moeten worden en dan zal het afstoten van eigen scholen vaak een piste zijn."

Een van de steden die momenteel een overgang voorbereidt, is Oostende. "De formele beslissing is nog niet genomen", zegt bevoegd schepen Tom Germonpré (sp.a), "maar we zijn volop aan het onderhandelen met het Gemeenschapsonderwijs om de overname rond te krijgen. Als we het onderwijs kunnen afstoten, bespaart ons dat een miljoen euro per jaar en we moeten nu eenmaal op het geld letten."

Voet aan de grond

In Oostende gaat het om een zevental scholen, goed voor 1.300 kinderen. In alle gemeenten waar nagedacht wordt over het afstoten van de scholen, blijft het stadsbestuur sowieso verantwoordelijk tot de overname rond is. In het overgrote merendeel van de gevallen kan de deal ook enkel doorgaan wanneer er een garantie komt op het voortbestaan van de betrokken scholen.

"Meestal is vooral het Gemeenschapsonderwijs geïnteresseerd om de scholen over te nemen", zegt Van den Bergh. "Het katholieke net zit al zo goed als overal ingebed. Het GO kan in sommige wijken op deze manier voet aan de grond krijgen."