Direct naar artikelinhoud

Oxfam verkocht 48.000 liter stinkende wijn

Oxfam heeft 48.000 liter Cabernet Sauvignon met een geur van rotte eieren twee keer verlucht, bij Delhaize gebotteld en verkocht in zijn wereldwinkels. Volgens de organisatie was er met de wijn, die aan 4,25 euro per fles verkocht werd, niets aan de hand. Oenologen spreken dat tegen.

Op 21 februari van dit jaar stuurde Aaron Duyck, wijnaankoper bij Oxfam Fairtrade, een dringende mail naar de wijnbottelarij van Delhaize. Hij verontschuldigde zich omdat hij had vergeten te antwoorden op een veel eerdere mail van Delhaize, waarin hem gevraagd werd wat er met het stinkende vat van 48.000 liter Cabernet Sauvignon moest gebeuren. Duyck suggereerde het vat een dag te laten verluchten en het een paar keer over te pompen als dat niet lukte. Hij stelde ook voor om het product Kupit toe te voegen, wat wettelijk is toegestaan, maar enkel als het achteraf wordt weggefilterd. Uiteindelijk werd ervoor gekozen om het product niet te gebruiken, al stonk de wijn een maand later nog altijd. Duyck stuurde een nieuwe mail naar Delhaize. "Zou het mogelijk zijn om deze wijn nog een paar beluchtingen te geven", vroeg hij. "Van de ontvangen stalen komt na walsen opnieuw een fecale geur vrij. Wat hebben jullie in jullie mogelijkheid nog te doen? Oxfam is bereid om voor de gedane inspanning een desbetreffende tegemoetkoming te doen."

Ook 24.000 liter Sauvignon Blanc riskeerde te gaan stinken. "Contractueel moest de wijn al afgevuld geweest zijn op 9 maart", schreef Duyck. "De Sauvignon Blanc is op 15 februari bij jullie toegekomen. Waarom lieten jullie niet weten dat er een vertraging was? Ik hoop dat jullie begrijpen dat dit niet houdbaar is."

'Geurprobleem'

Leo Ghysels van de producentendienst van Oxfam geeft het 'geurprobleem' toe. "De wijn had al een geurtje toen hij door de producent bij Delhaize geleverd werd. Ik heb toen een paar wijnbouwers om raad gevraagd. We hebben in overleg met verschillende specialisten de wijn twee keer verlucht en de geur is verdwenen. Ik schat dat de wijn ongeveer drie maanden bij Delhaize gestaan heeft. Ik ben er zeker van dat hij bij botteling niet meer stonk. De flessen zijn vervolgens allemaal verkocht en we hebben geen klachten ontvangen."

Geoffrey Bordes van het gereputeerde Franse wijnhuis Martin Vailatte zegt: "Het is geen sinecure om zo'n hoeveelheid terug zuiver te krijgen. Dat goedje giet je best weg." Ook de Nederlandse vinoloog Gerhard Horstink heeft zijn bedenkingen. "Met beluchting kun je een vieze geur verhelpen, alleen is de vraag hoe ver het proces gevorderd was. Als je gaat beluchten, haal je ook de positieve aroma's uit de wijn. In het geval van rode wijn is het helemaal een ramp. Je kan de boel dan nog proberen te redden met koolstof, maar dat is wel heel 'tricky'."