Direct naar artikelinhoud

Opleiding tot schipper nooit eerder zo populair

Voor het eerst in een decennium rondt het maritiem onderwijs de kaap van 1.000 leerlingen. In het schooljaar 2009-2010 volgden 326 jongeren een opleiding in het secundair onderwijs, voor het hoger onderwijs liep het aantal op tot 709. Ook dit jaar zet de stijgende trend zich voort, al willen de meisjes nog steeds niet echt mee.

“We hebben steeds meer ‘droge’ leerlingen”, zegt Zoë Noyen, directrice van de secundaire school KTA Zwijndrecht-Cenflumarin. “Dat zijn kinderen die in hun familie niemand hebben met een maritiem verleden. Vroeger hadden we zo goed als alleen maar natte leerlingen, en dan vooral kinderen van schippers.” De zeescouts, of een fascinatie voor sleepboten: de redenen om als tiener aan een maritieme opleiding te beginnen zijn erg uiteenlopend.

Voor het hoger onderwijs liggen de kaarten anders, zegt kapitein Eddy De Bondt van de Hogere Zeevaartschool Antwerpen. “Wie hier afstudeert, heeft zeker werk”, zegt hij. “Er is een enorm tekort aan koopvaardijofficieren: wereldwijd loopt dat op tot 11 procent.”

Bovendien hebben de havens en beroepenorganisaties de laatste jaren kosten noch moeite gespaard om de opleidingen in de kijker te plaatsen. Jan Denys, directeur van het Maritiem Instituut Mercator in Oostende, wijst ook op de aantrekkingskracht van de Belgische baggerreuzen DEME en Jan de Nul. “Het zijn namen die zelfs jongeren niet onbekend in de oren klinken. Ze horen over de vele mogelijkheden, het hoge loon, de verre landen. En dan gaan ze dromen.” Eén pijnpunt blijft: de afwezigheid van meisjes in de opleidingen. Slechts 1 op de 100 is vrouw. (bse)