Direct naar artikelinhoud

Vastgoedmakelaars hebben vragen bij asbestinventaris

Het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) zit met vragen rond de invulling van de asbestinventaris. Als het van minister Schauvliege (CD&V) afhangt, moeten verkopers van vastgoed die verplicht aan de verkoopsakte toevoegen.

De asbestinventaris wordt opgenomen in het eengemaakte Vlaamse woningattest, de woningpas. Minister van Omgeving Joke Schauvliege wil heel binnenkort een eerste versie van die woningpas lanceren. De maatregel kadert in het plan van de Vlaamse overheid om Vlaanderen tegen 2040 asbestvrij te maken. De beroepsvereninging van Belgische vastgoedmakelaars vindt dat alvast een goed idee.

"Er moeten inspanningen worden geleverd om de stof weg te halen", klinkt het. Toch hebben de makelaars nog heel wat vragen over het plan, dat volgens hen "nog voorwaardelijk" is. Zo is het voor de makelaars nog onduidelijk wie zal moeten controleren of er asbest in een woning aanwezig is. Ook maken ze zich zorgen over de kostprijs en de administratieve rompslomp die erbij komt kijken.

"De opmaak van een asbestinventaris zou al snel enkele honderden euro's kosten, en vormt een bijkomende administratieve aangelegenheid voor de vastgoedmakelaar", klinkt het.

Ook de asbestverwijderende bedrijven zitten met vragen. "Die asbestinventaris vinden wij absoluut een goed idee", zegt Bob Rottiers, de voorzitter van de Vereniging van Asbestverwijderende Bedrijven (VAB). "Maar dan moet die inventaris wel door erkende bedrijven gebeuren, met speciaal daarvoor opgeleide mensen. Nu mag iedereen zo'n attest opmaken, en dat komt de kwaliteit ervan natuurlijk niet ten goede", luidt het.