Direct naar artikelinhoud

SS-attributen van 'Derrick' duiken op

Dat Horst Tappert, beter bekend als zijn personage Derrick, tijdens de Tweede Wereldoorlog lid was van de Waffen SS, was al geweten. Nu is het ook bewezen.

Een vervaarlijk bajonet van 35 centimeter lang, een identificatieplaatje waarop de letters 'SS' zijn weg gekrast, een bestseller uit 1942 met de titel Freigemachtes Grenzland. Ziehier enkele van de attributen die zijn aangetroffen in de legerkist van Horst Tappert, de Duitse acteur die wereldfaam verwierf door zijn rol als Oberinspektor Stephan Derrick.

Dat Tappert, die in 2008 in het Beierse Planegg op 85-jarige leeftijd overleed, tijdens de Tweede Wereld-oorlog lid was van de Waffen SS, was al sinds april bekend. Dat betekende een grote schok voor zijn vele fans in Duitsland en daarbuiten. Omroep Max schrapte een paar herhalingen, ook de ZDF deed de serie, die tussen 1974 en 1998 liep, in de ban.

Op sociale media maakte men zich destijds vooral vrolijk over het oorlogsverleden van Derrick. 'Harry, hol mal den Panzer' klonk het, een verwijzing naar de beroemde zin 'Harry, hol schon mal den Wagen' die Derrick zou hebben uitgesproken richting zijn assistent, Harry Klein. Serieuzere fans schreven dat men 'Tappert in vrede moest laten rusten'.

Die rust is hem echter niet gegund. Bild pakte gisteren stevig uit met de 'vondst' van het legerkistje. 'Derricks SS-Kiste aufgetaucht!' bloklettert het op de voorpagina. De acteur, die bij leven altijd vertelde dat hij hospik bij de Wehrmacht was geweest, bewaarde in het kistje onder meer een bajonet en zijn identificatieplaatje van een SS-luchtafweereenheid.

Ook is er in de kist een herinneringsmedaille 'Eerste Klasse' te vinden voor een verwonding die Tappert in 1943 opliep in Oekraïne. Soldaat 3.409 werd teruggestuurd naar Polen. De laatste dagen van de oorlog had hij bureaudienst in Wenen. Bild suggereert dat Tappert de letters 'SS' van zijn plaatje heeft gekrast omdat hij vreesde dat hij in gevangenschap zou worden geëxecuteerd. Uit niets blijkt overigens dat Tappert zich aan oorlogsmisdrijven schuldig heeft gemaakt. De Waffen-SS waar hij, en ook schrijver Günter Grass, deel van uitmaakte geldt onder historici als minder misdadig dan de 'gewone' SS.

Volgens Bild ging Tappert tot 1971 nog regelmatig naar reünies met zijn voormalige maten, de zogenoemde Kameradschafstreffen. Twee jaar voordat hij Duitslands beroemdste politiecommissaris zou worden, gaf hij zijn SS-kistje af bij een vriend. De zoon van 'deze SS-kameraad' gaf het onlangs aan een verzamelaar, die er mee naar Bild stapte.