Direct naar artikelinhoud

Socialistenfileren voorstel flexi-jobs

Flexi-jobs mogen dan wel de liberale toverformule zijn voor een minder starre arbeidsmarkt, de socialisten in de regering zien er absoluut geen heil in. 'Willen ze terug naar de middeleeuwen?', werpt minister van Werk Monica De Coninck (sp.a) op.

Vijfhonderd euro bijverdienen, zonder extra belastingen, voor mensen die halftijds werken of gepensioneerd zijn. Ziedaar de flexi-jobs van de Vlaamse liberalen. Nele Lijnen en Rik Daems (Open Vld) willen ze in het leven roepen in arbeidsintensieve sectoren zoals de bouw of horeca, waar werknemers veelal op het ritme van de seizoenen werken.

Werkgever en werknemer zouden een nulcontract met elkaar afsluiten, zonder afgesproken uren. Pas wanneer er werk op overschot is, klopt de werknemer extra uren. Voor Open Vld zijn de troeven vanzelfsprekend: bedrijven zullen sneller mensen inzetten, het zwartwerk zal dalen en de concurrentiekracht zal verhogen.

"Bedrijven moeten op een eenvoudige manier mensen enkele uren langer aan het werk kunnen zetten", zegt Lijnen. "Daar kan een socialist toch niks tegen hebben?"

Duits voorbeeld

PS en sp.a, samen met de liberalen in de federale regering, zien echter vooral de nadelen. "Mijn grootste bezwaar is dat bedrijven één vast contract zullen opdelen in stukjes en zullen verdelen onder verschillende arbeiders", zegt minister van Werk Monica De Coninck (sp.a).

"Zo kunnen ze verschillende mensen deeltijds aan het werk zetten, en via de flexi-jobs belastingen ontwijken. In Duitsland gebeurt dat nu al op grote schaal. Willen we dat mensen thuis zitten wachten tot er werk is? Willen we echt terug naar de middeleeuwen?"

De Coninck ziet ook het nut niet in van alweer een nieuw stelsel voor werknemers, net omdat er recentelijk al aanpassingen kwamen. "Als werkgevers piekmomenten moeten opvangen, kunnen ze nu al meer overuren toestaan en uitbetalen. Samen met de sociale partners hebben we die aanpassing in de lente ingevoerd. Voor de vakbonden was dit een gigantische stap, ik zie niet in waarom we ons nu al opnieuw aan zo'n grote oefening zouden moeten wagen."

De arbeidstijd kan nu ook al per jaar, en niet meer per kwartaal, worden berekend, wat ook ruimte geeft om nu eens meer en dan weer minder te werken.

Uitzonderingsregimes zijn er voor de socialisten ook al genoeg. "De liberalen verwijzen graag naar de horeca", zegt De Coninck, "maar daar wordt vanaf 1 oktober de gelegenheidsarbeid al veel makkelijker. Voor mensen met een job die soms willen bijklussen in een café of een hotel gaan de lasten naar omlaag."

Werklozen

Als dit systeem aanslaat, zijn de Vlaamse socialisten wel bereid om het uit te breiden naar de bouwsector. Het enige goede aan dit voorstel, merkt de vroegere Antwerpse OCMW-voorzitter nog op, is dat de liberalen rekening houden met de gepensioneerden. "Daar zijn nog verbeteringen mogelijk."

De Franstalige socialisten tillen er vooral zwaar aan dat de flexi-jobs niet open staan voor werklozen. "Als dit systeem niet toegankelijk blijkt voor werklozen", meent PS-voorzitter Paul Magnette, "dan schiet het volledig voorbij aan ons werkgelegenheidsprobleem."

Het oordeel van CD&V is minder vernietigend dan dat van de socialisten. Hendrik Bogaert, staatssecretaris voor Ambtenarenzaken (CD&V), pleitte er twee maanden geleden zelf voor om de belasting op overuren af te schaffen, en kan zich deels vinden in het blauwe voorstel.

"Alleen denk ik dat dit niet moet gelden voor wie halftijds werkt", zegt Bogaert. Net als de socialisten vreest hij dat werkgevers iemand opzettelijk een halftijdse job zullen geven en de tweede helft via overwerk zullen regelen.

Met hun flexi-jobs proberen de Vlaamse liberalen de discussie over de arbeidsmarkthervorming duidelijk naar zich toe te trekken en te claimen als hun verkiezingsthema. De stekelige reacties van sp.a en PS bewijzen op hun beurt dat ze dat niet zonder meer zullen laten gebeuren. Het maakt er een compromis binnen de regering over de concurrentiekracht - één van de doelstellingen van premier Di Rupo voor dit najaar - alleen maar moeilijker op.