Direct naar artikelinhoud

Onvoorzichtige renner (15) sterft bij aanrijding door bus

Waren het de zenuwen voor de wedstrijd? Of dacht hij dat de seingever het verkeer voor de koers ook al zou tegenhouden? Feit is: de jonge wielrenner Matiz Vander Poorten (15) reed voor de nieuwelingenkoers zonder kijken de straat op en botste tegen een lijnbus. De tiener overleefde de klap niet. Op 12 mei zou hij 16 zijn geworden.

Zaterdag in Vinkt, een dorpje in Oost-Vlaanderen, mocht Matiz Vander Poorten (15) nog eens tonen hoe hard kon fietsen. Maar toen de 44 andere 15- en 16-jarigen aan de start stonden, vocht Matiz voor zijn leven. De renner was een uur eerder, bij de verkenning van het parkoers, tegen lijnbus 66 van Nevele naar Deinze gebotst. Matiz Vander Poorten draaide de drukke Heerdweg op, net op het moment dat de bus kwam aangereden. De chauffeur probeerde nog uit te wijken, maar kon een botsing met de renner niet vermijden.

"Matiz was samen met een ploegmaat op verkenning vertrokken", vertelt Peter Vander Poorten, de vader van Matiz, één dag na de feiten. "Zijn kameraad maakte meteen rechtsomkeer om mij te verwittigen. Ik haastte me ter plaatse en zag dat Matiz er slecht aan toe was. De buschauffeur was in shock." Het parket bevestigde dat: Matiz en zijn ploeggenoot staken, wellicht zonder kijken, de straat over. De chauffeur treft geen schuld, maar is wel zwaar aangeslagen. Hij krijgt psychologische begeleiding van De Lijn.

Het MUG-team was snel op de plaats van het ongeval en bracht de zwaargewonde Vander Poorten in allerijl naar het AZ Maria Middelares in Gent. "Door de klap was Matiz' aorta gescheurd en had hij veel bloed verloren. Om 18 uur is hij overleden", zegt vader Peter.

Matiz Vander Poorten is dit jaar al het derde dodelijke slachtoffer dat in het wielrennen valt. Amper een maand geleden overleden al profrenners Antoine Demoitié (25), na een aanrijding, en Daan Myngheer (22), na een hartstilstand.

"Matiz was een beloftevolle kerel. Eén brok energie", zegt Bart Planckaert, de voorzitter van de Tieltse Rennersclub waarbij Vander Poorten was aangesloten. Zijn dood opent een ander litteken bij de Tieltse Rennersclub: twee jaar geleden stierf Igor Decraene, wereldkampioen tijdrijden bij de junioren, bij een ongeval op een spoorweg.

Een veelwinnaar was Matiz niet, ook al omdat hij dit wielerseizoen al een behoorlijke dosis pech te verwerken kreeg: hij brak zijn pols en daarvoor was hij al drie keer gevallen. "Hij had dus nog niet veel wedstrijden gereden", aldus zijn vader. "Zaterdag maakte hij zijn comeback en zondag zou hij in Balegem koersen. Hij hoopte op een topvijfplaats in één van beide wedstrijden."

Op 12 mei zou Matiz 16 geworden zijn. Zijn ouders zouden hem graag dan begraven.