Direct naar artikelinhoud

Antwerpen moet ambtenaar die vijf jaar thuis zat, 116.000 euro loon betalen

De stad Antwerpen moet Dirk Martens (58) een achterstallig loon van zes jaar betalen: 116.250 euro. Zonder dat de ambtenaar daar al die jaren ook maar een vinger voor heeft uitgestoken.

"Mijn cliënt wordt al die jaren in de steek gelaten", zegt zijn advocaat François Lebacq. "De stad pest hem en knijpt hem dood. Nergens kan hij aankloppen voor een uitkering. En de schuld ligt volledig bij de stad."

Daar is het hof van beroep in Antwerpen het mee eens. Door het ontslag eind 2005 heeft de stad zich ferm vergaloppeerd en daar krijgt het tien jaar later de rekening voor gepresenteerd.

Ergens in de zomer van 1987 ging Dirk Martens aan de slag bij het Echt Antwaarps Theater als decorbouwer en klusjesman. Al sinds 1980 werkte hij voor de stad Antwerpen. In 2000 werd hij naar huis gestuurd. Een officiële ontslagbrief is er nooit gekomen. Martens wachtte thuis op een telefoontje om weer te 'mogen' werken.

Vijf jaar lang betaalde de stad hem elke maand netjes zijn loon uit. In totaal: 95.215 euro. Tot alles eind 2005 aan het licht kwam. Het toenmalige stadsbestuur reageerde gepikeerd. Martens werd prompt ontslagen, omdat hij afwezig was zonder geldige reden. De stad eiste ook het brutoloon voor al die jaren - 155.046 euro - terug.

Het hof van beroep besliste in 2010 dat Martens het loon niet moest terugbetalen. "De stad is zelf nalatig geweest", luidde de motivering. Martens haalde ook zijn gelijk bij de Raad van State in 2011. Noodgedwongen moest de stad hem weer in dienst nemen. In november 2011 werd Martens een tweede keer ontslagen. Deze keer wel volgens de regels van de kunst.

"Dat betekent wel dat mijn cliënt recht heeft op het loon van eind 2005 tot november 2011", legt zijn advocaat Frans Lebacq uit, die de stad opnieuw voor de rechtbank sleepte."