Direct naar artikelinhoud

Boete niet betaald? Fiscus legt loonbeslag

De fiscus heeft vorig jaar 48 miljoen euro aan onbetaalde boetes geïnd via omwegen. 'Een record', zegt de FOD Financiën. 'Volgende maand rollen we ook een nieuw computersysteem uit. Daarmee innen we nog sneller en efficiënter.' Zo kan de fiscus in het hele land loonbeslag leggen, en zelfs aan je bankrekening of huuropbrengsten knabbelen.

Elk jaar verschijnen duizenden verkeersovertreders, fraudeurs en misdadigers voor de rechter. Bij een veroordeling krijgen ze meestal ook een stevige boete opgelegd. De politierechters alleen al, presenteerden vorig jaar ruim 263.000 veroordeelden een gepeperde rekening. Goed voor een totaal boetebedrag van 143,7 miljoen euro. Goed nieuws voor onze schatkist en het verkeersveiligheidsfonds, zou u denken. Maar lang niet alle veroordeelden betalen hun rekening of vragen uitstel van betaling. Dat is al jaren het geval. Inmiddels liggen voor honderden miljoenen euro's aan onbetaalde boetes op het bureau van de fiscus.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wil het innen nu in zesde versnelling krijgen. Vorig jaar startte hij daarom verschillende proefprojecten op. In Gent en Luik kon de fiscus een deurwaarder inschakelen. In Brussel werden openstaande boetes geïnd via derdenbeslag, zoals loonbeslag. Via die wegen werd meteen 5,3 miljoen euro opgehaald.

"Een succes", zegt Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën. "Daarom rollen we die manieren van werken vanaf volgende maand uit in het hele land."

Concreet neemt een computer voortaan de opvolging van alle dossiers op zich. Hij zal systematisch de snelste en meest efficiënte manier kiezen om de openstaande bedragen te vereffenen. Volgens Adyns betekent dit dat niet alleen een pak meer deurwaarders werk krijgen. Wanbetalers krijgen ook veel sneller te maken met derdenbeslag. Zo zal de fiscus werkgevers contacteren en hen opdragen om een deel van het loon af te houden en in de schatkist te storten.

Ook huurders kunnen het verzoek krijgen om een deel van de huur aan de fiscus over te maken. Aan banken kan de fiscus dan weer vragen of er nog "voldoende provisie" op de rekening van de wanbetaler staat. Is dat het geval, dan mag het verschuldigde bedrag worden doorgestort.

Onmiddellijke inningen

Zeer verregaande maatregelen, maar perfect legaal. Het is dan ook telkens een rechter die de FOD Financiën opdracht geeft boetes in te vorderen. Toch kan de fiscus niet volledig beslag leggen op een loon of een uitkering. Iedereen moet een minimaal bedrag overhouden om de woning, elektriciteit, verzekering en voedsel mee te betalen. De wetgever heeft dan ook bepaald dat de eerste 1.037 euro van uw inkomsten niet vatbaar zijn voor beslag.

Uit cijfers van Financiën blijkt ook dat minder Belgen hun verkeersbekeuring onmiddellijk betalen. De fiscus inde vorig jaar voor 'slechts' 270,9 miljoen euro aan onmiddellijke inningen. Een daling met 8 procent in vergelijking met 2014. Langs de andere kant inde Financiën wel bijna een kwart meer minnelijke schikkingen. Goed voor een totaalbedrag van 88 miljoen euro. Met andere woorden: steeds meer overtreders wachten met betalen tot het gerecht tussenkomt en een schikking voorstelt. Wie ook de schikking in de prullenmand gooit, moet voor de politierechter verschijnen en riskeert een veel hogere boete.