Direct naar artikelinhoud

'Je hoeft hier echt geen hippie voor te zijn'

Voor Barbara Janssens (38) uit Ledeberg is delen het nieuwe hebben. Voor ze iets koopt, onderzoekt ze eerst in de buurt of ze het niet kan lenen, ruilen, of huren. Goed voor de portemonnee, het milieu én de sociale contacten.

Hebt u een wagen die vaker stilstaat dan rijdt? Een koelkast die vooral de vuilnisbak spijst of een logeerkamer die nooit gebruikt wordt? Dan kunt u misschien wel gaan 'co-sumeren'. De hele maand november staat in het teken van de campagne '30 Dagen Dingen Delen', een mede-initiatief van Netwerk Bewust Verbruiken.

Barbara Janssens, die coördinator is van de vzw, doet het al jaren. Niet alleen omdat het haar job is, ook omdat ze niet om materieel bezit geeft. "Voor mij is de toegang tot dingen belangrijker dan het bezit ervan", vertelt ze. "Je ziet dat die manier van leven nu echt in de lift zit. Vooral bij jonge mensen. In amper 50 jaar tijd is de totale wereldbevolking verdubbeld. Duurzaam consumeren wordt steeds belangrijker, en dan doen we er goed aan om te evolueren naar een circulaire economie waar niet 'fast' en 'wegwerp' centraal staan, maar 'slow' en 'degelijk'."

Goede afspraken

Wie volop aan het delen wil slaan, vindt tegenwoordig gelijkgestemden via onlinecommunity's of - in het geval van Barbara Janssens - gewoon in de kennissenkring of naast de deur. "In dit huis woon ik met mijn partner en twee kinderen van 4 en 6, maar bied ik ook tijdelijk onderdak aan iemand die door omstandigheden even een woonplaats zocht. Het is al de vierde keer dat we met iemand - uit onze directe omgeving, nooit een wildvreemde - samenhuizen. We hebben toch een kamer die leegstaat, dus waarom niet? We hoeven daarvoor maar een klein stukje van onze privacy op te geven. We hangen 's avonds niet met zijn allen samen voor de buis. We delen zelfs geen waspoeder (lacht). Ieder heeft zijn eigen leven, en als de kinderen haar gedag willen zeggen, moeten ze aanbellen aan de fietsbel die op de eerste verdieping hangt."

Daarnaast deelt Janssens met drie andere gezinnen - de buren en een alleenstaande mama die een straat verderop woont - een gezinswagen. "Als je weet dat een gemiddelde 'autodeler' per jaar 3.000 à 5.000 euro bespaart en een auto gemiddeld 23 uur per dag stilstaat, is dat meer dan het overwegen waard. Zelf doe ik het meeste met de trein en per fiets. Als ik de wagen nodig heb, vul ik dat in op onze online-agenda. Tot hier toe loopt dat systeem op wieltjes."

Al geldt voor elke 'deelgemeenschap': goede afspraken maken goede vrienden. Met 'vertrouwen' als toverwoord. "Natuurlijk zijn er af en toe eens ergernisjes. Zoals kruimels in de auto of de tank die niet is bijgevuld. Zo had iemand de auto eens ergens geparkeerd zonder te sms'en waar hij stond. De persoon die de wagen de dag erop dringend nodig had, heeft er net niet de politie bij geroepen omdat hij dacht dat hij gestolen was (lacht). Gelukkig zijn we allemaal volwassen mensen en praten we zoiets snel uit. Dat moet ook."

Vooroordelen

Wordt ook gedeeld: eten, zoals via 'thuisafgehaald.be', waar je preirolletjes in kaassaus gewoon als particulier kunt aanbieden en/of afhalen. En via 'peerby.be' kun je alles, van reisgidsen tot verkeersverbodsborden, uitwisselen.

"Als je er eenmaal mee weg bent, is het echt leuk. Je leert veel mensen in de buurt kennen en tegelijk geeft het je voldoening als je iemand kunt helpen. Al deel ik ook niet alles uit, hoor. Waardevolle spullen, zoals een dure koersfiets, geef ik niet zomaar aan gelijk wie. Al kun je in de meeste gevallen wel waarborgen vooropstellen en misbruik melden."

En hoe zit het met de vooroordelen over dit 'moderne communisme'? "Mensen denken nogal snel dat je uit een hippiegezin moet komen om dit te doen of dat je al je vrijheid opgeeft. Maar dit gééft me net vrijheid. Ik moet bijvoorbeeld maar één keer om de drie jaar naar de technische controle met de auto, om nog maar te zwijgen van het geld dat ik uitspaar. Dankzij deze manier van leven kan ik minder gaan werken en meer vrije tijd hebben. Delen is gewoon de ultieme remedie tegen burn-outs."

www.30dagen.be, www.bewustverbruik.be en www.gedeelddoor.be.