Direct naar artikelinhoud

Premier Michel in biografie: 'Regering-Michel II is mogelijk'

Hoe Charles Michel (MR) in recordtijd transformeerde van 'de zoon van Louis' tot de baas van het land? Een nieuwe biografie leert dat de premier het ook hard durft spelen. En dat hij vooruit denkt. 'Michel II is een mogelijkheid.'

Charles Michel, portret van een jeune premier is geschreven door Olivier Mouton, journalist van het weekblad Le Vif. Als in de biografie een beeld steeds weer naar voren komt, dan is het dat Michels aanstelling niet zomaar uit de lucht is gevallen. De liberaal van 39 werkt al twintig jaar aan zijn carrière. Niet toevallig was Michel ook al het jongste parlementslid en de jongste Waalse minister.

Aan de hand van interviews met de premier en een dozijn (ex)-collega's komt de premier in Moutons boek naar voor als een realpoliticus, die op bepalende momenten niet terugschrikt voor een potje stratego.

De interessantste passage gaat over de toekomst. Michel sluit niet uit dat huidige coalitie verder werkt na 2019. "Als we versterkt uit de verkiezingen komen, kunnen we er nog een keer voor gaan en voortgaan met onze hervormingen."

Al is de vraag of N-VA wil meestappen in een regering-Michel II zonder staatshervorming. "Ik zeg niet dat N-VA haar communautaire agenda heeft afgezworen. Ik zeg wel dat N-VA haar communautaire agenda heeft afgezworen voor een legislatuur. (...) Ik denk dat het DNA van N-VA communautair zal blijven, maar het feit dat ze haar verantwoordelijkheid opneemt, dat ze haar borst heeft natgemaakt, dat ze de smaak te pakken heeft van bestuursfuncties, heeft haar visie op de relatie tussen Vlaanderen en België radicaal veranderd."

Vader Louis Michel gooide in Knack dinsdag alvast een bot naar N-VA. Volgens hem is het belangrijk "een patstelling" te vermijden en indien nodig de voorbereidingen te treffen voor een volgende staatshervorming. "Daarover moet op het einde van de regeerperiode gepraat worden. Dat is de les van 2007 en 2010. Ook bij de jonge generatie Franstaligen gaan er steeds meer stemmen op om te breken met het consumptiefederalisme. Ik ben niet voor confederalisme, maar het is te laat om de discussie erover te voorkomen."

Binnen N-VA reageert men voorzichtig positief. "De deur wordt een beetje opengezet."